Hlavní obsah
Jídlo a pití

Smažený sýr měl pomáhat budovat socialistický stát. Nepovedlo se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pastorius, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Smažený sýr

Neznám snad nikoho, kdy by neměl rád „smažák“. Bylo to za socialismu v podstatě jediné bezmasé jídlo na jídelních lístcích. Navíc si od něj soudruzi slibovali i něco navíc. Měl pomáhat budovat socialistický stát.

Článek

Byl to hit socialistických hospod. Smažený sýr s bramborem a tatarkou byl stálicí jídelních lístků snad ve všech tehdejších restauracích. V osmdesátých letech to navíc bylo jedno z nejlevnějších jídel. Drahý ementál totiž vystřídal polotučný eidam a rázem to bylo jídlo pro chudé. Smažený sýr měl však v tehdejším Československu ještě jednu, mnohem zásadnější, úlohu. Zní to legračně, ale „smažák“ měl soudruhům pomoci budovat socialistický stát. Jak?

Socialistické polotovary

Někdy v sedmdesátých letech dostali soudruzi nápad, že ulehčí ženám život, ušetří jim čas trávený vařením, a umožní jim tak nastoupit dříve do práce a budovat socialismus. Totální nesmysl chtěli soudruzi podpořit rozšířením tzv. „polotovarů“ do tehdejších prodejen. Jak už z názvu vyplývá, mělo jít o taková předpřipravená jídla. Mikrovlnky tehdy ještě neexistovaly, takže hospodyňky musely stejně mnoho věcí u plotny dodělat. Mezi oblíbené polotovary tehdy patřily například knedlíkové šišky, sekaná, zmrazené ovocné taštičky s tvarohem a povidly, nebo třeba právě smažený sýr.

Nejlevnější jídlo to už dávno není

Dal se koupit už obalený. Doma ho stačilo pouze „posadit“ na pánev, uvařit brambory a přidat oblíbenou tatarku. Ta totiž poslala zdánlivě obyčejný smažák do vyšších gastronomických pater. Jídlo to bylo skutečně oblíbené, ale představy soudruhů o rychlejším budování socialismu nenaplnilo. A i když už tu socialismus dávno nemáme, bohudík, smažený sýr pořád patří mezi nejoblíbenější jídla ve většině klasických českých restaurací. Sice už zdaleka nejde o nejlevnější jídlo, ale svoje publikum si najde vždycky.

Český původ smažák nemá

Jenže odkud tahle nezdravá laskomina vlastně pochází? Kdy by tipl, že z Česka, pletl by se. Nicméně Češi povznesli smažený sýr do vyšších gastronomických pater přidáním další nezdravé potraviny, kterou není nic jiného, než tatarská omáčka. Ani ta sice není českým vynálezem, ale k smaženému sýru ji přidali už někdy před druhou světovou válkou právě Češi.

Majonéza a tatarka pocházejí z Francie

Tatarská omáčka vznikla, stejně jako majonéza, ve Francii. Tamní mistři kuchyně totiž do už tak oblíbené majonézy přidali nakládané kyselé okurky, šalotku, pažitku, kapary, estragon, cibuli a česnek a tatarská omáčka byla na světě. Dnes si ji v mnoha rodinách připravují sami, ale základ zůstává stejný. No a ke smažáku a hranolkům je to naprostá nutnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz