Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zapomněl jsem ti oznámit, že se zítra budeme brát, řekl Gustáv Husák své nové partnerce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Zelizňák (commons.wikimedia.org/wiki/File:Ludvik_Svoboda_s_Gustavom_Husakom_v_Banskej_Bystrici_August_1969.jpg)

Gustáv Husák

Komunistický prezident Gustáv Husák si vzal svoji druhou ženu Vieru tak trochu z donucení. Nevědomky ho k tomu donutila indická premiérka Indíra Gándhiová.

Článek

Komunistický prezident Gustáv Husák byl ženatý dvakrát. Se svojí první ženou Magdou Husákovou-Lokvencovou se rozvedl, a i když poté navázal několik partnerských vztahů, nikdy údajně neměly příliš dlouhého trvání. Nakonec však vytvořil pevný svazek s o deset let mladší novinářkou Vierou Millerovou. Jakkoliv považoval Husák Vieru Millerovou za inteligentní a pozornou ženu, nad posunutím partnerského svazku do svazku manželského však neuvažoval.

Brežněv chtěl, aby se Husák s Vierou oženil

Podle Michaela Macháčka, který napsal knihu Gustáv Husák, to Viera nelibě nesla, a dokonce i samotný Brežněv Husákovi domlouval, aby si svoje soukromé a rodinné záležitosti uvedl do pořádku. Měl tím pochopitelně na mysli, aby si Husák Vieru vzal za manželku. Minimálně kvůli protokolárním problémům, což se v blízké budoucnosti ukázalo jako oprávněná obava.

Za vše může Indíra

Indická premiérka Indíra Gándhiová totiž zmínila Vieru jako „paní Husákovou“ v oficiálním pozvání Gustáva Husáka do Indie. Patrně se domnívala, že Viera Millerová je Husákova manželka. K tomuto omylu došlo pravděpodobně v červnu 1972, kdy byla Indíra Gándhiová na návštěvě v Československu, a s Vierou, která během návštěvy dělala Husákovi doprovod, se seznámila.

Zítra se budeme brát

Gustáv Husák se k situaci postavil čelem a Vieře údajně oznámil: „Zapomněl jsem Ti oznámit, že se zítra budeme brát.“ Obřad proběhl velmi formálně, pouze za účasti svědků. Ze svatby dokonce nebyly pořízeny ani fotografie. Byla to to prostě jenom taková „účelová akce“. Viera Millerová se tak stala manželkou Gustáva Husáka, což mimo jiné znamenalo i to, že se v roce 1975, řečeno dnešním slovníkem, stala „První dámou“. Bohužel, nezůstala jí dlouho.

Tragédie ve vrtulníku

V říjnu 1977 si Vera Husáková při pádu zlomila klíční kost a měla být letecky přepravena z Bardějova do Bratislavy, kde ji měl operovat vyhlášený chirurg Pavel Novák. Ten den však nepanovalo zrovna ideální počasí a veškeré lety byly zrušeny. Pilot vrtulníku se i přesto rozhodl v letu pokračovat. Během přistávacího manévru na bratislavském letišti se však vrtulník zřítil a dopadl mimo letištní dráhu. Viera Husáková, stejně jako další čtyři cestující, pád nepřežila.

Atentát to nebyl

O příčině pádu vrtulníku kolovaly v té době různé fámy, včetně toho, že šlo o atentát, ale závěr vyšetřující komise byl jednoznačný: „Let neměl být, vzhledem k povětrnostním podmínkám, uskutečněn.“

Zdroj: Michal Macháček - Gustáv Husák, ISBN 978-80-7429-388-7

Zdroj foto: Wikimedia Commons

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz