Hlavní obsah
Lidé a společnost

Platit exekutorovi? Není z čeho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Celospolečenský problém, který se nevyhýbá ani seniorům – předluženost.

Článek

Jiří (66):
Jeho celoživotní psychické problémy vyústily v pokus o sebevraždu a následnou hospitalizaci v psychiatrické léčebně. Pan Jiří kvůli svému proměnlivému zdravotnímu stavu často střídal zaměstnání, a ačkoliv již dávno dosáhl důchodového věku, na výplatu starobního důchodu nárok nemá, nesplňuje totiž potřebné doby pojištění. Kvůli vyššímu věku, a zejména pak zdravotnímu stavu, má pan Jiří omezenou možnost si potřebná léta odpracovat, a je tak odkázán na dávky hmotné nouze. Z těch sice není možné provádět exekuční srážku, ale strach z návštěvy exekutora trvá dál…

Rozhodně se nejedná o ojedinělý případ

Lidí, kteří se nacházejí v podobné situaci jako pan Jiří, je mnohem více. Ročně je zamítnuto až několik tisíc žádostí o důchod pro nesplnění podmínky potřebných dob pojištění. A k tomu přidejme další celospolečenský problém, který se nevyhýbá právě ani seniorům – předluženost.

Situace je o to složitější v případech, kdy senior žije sám a jeho starobní důchod se nachází pod průměrem. Dále je také zásadní, jak velký kus z důchodového koláče ukousnou náklady spojené s bydlením, zejména energiemi, případně kolik senior utratí za léky nebo za péči.

Dalším důvodem nižšího důchodu, případně situace, kdy není důchod vyplácen vůbec, může být dlouhodobě špatný zdravotní stav člověka. Oklikou se tak vracíme zpět k problémům pana Jiřího.

V souvislosti s tím je třeba připomenout, že po roce 2010 došlo ke zpřísnění podmínek a minimální doba pojištění pro vznik nároku na důchod se postupně prodloužila z 25 let na 35 let. Do doby pojištění pro přiznání starobního důchodu se počítají odpracované roky, během kterých bylo odváděno sociální pojištění, a takzvané náhradní doby pojištění. To jsou ta období, kdy nebylo odváděno pojistné, přesto se nám tyto doby za určitých podmínek a v určitém rozsahu započítávají.

Pro porovnání, například v sousedním Slovensku či Rakousku je vyžadována doba 15 let pojištění pro vznik nároku na starobní důchod.

Kde se ty dluhy berou?

Často uváděným důvodem zadlužení seniorů bývá jejich snaha půjčkou pomoci příbuzným, neuvážené ručitelství či spoludlužnictví. Stále také přetrvávají praktiky takzvaných šmejdů, které jsou mnohem rafinovanější, případně se jedná o dluhy z dob produktivního věku, které si senioři přináší s sebou do důchodu.

To se stalo také panu Jiřímu, kterému vznikly dluhy za jízdy na černo v době, kdy přišel o zaměstnání a jeho zdraví mu neumožnilo plnohodnotně se zapojit nejen do pracovního procesu, ale ani nedokázal svou špatně se vyvíjející situaci vyhodnotit a vyřešit pomocí vlastních sil. Další dluhy, které Jiřího dohnaly v důchodovém věku, souvisí s jeho častými změnami bydliště, kdy mu u obcí vznikaly nedoplatky na komunálním odpadu.

Zdánlivě bezradná situace pána z našeho příběhu se naštěstí nakonec dočkala řešení. Nebylo však vůbec snadné.

Pomoc zvaná case manažer

Situace pana Jiřího z našeho příběhu je velmi komplikovaná, rozplést ji a najít ten správný „balíček služeb“ nebylo snadné. Ukázalo se ovšem, že díky správné koordinaci všech zapojených subjektů, kterých bylo v případě pana Jiřího opravdu velké množství, se podařilo vyřešit nejen jeho dluhy.

Za prvé:

Pan Jiří získal městský byt, kde je cena nájemného nižší a je možné ji pokrýt z dávek, zároveň s pomocí sociální pracovnice nedochází k výpadkům při placení, protože ta pomáhá Jiřímu hlídat termíny plateb. Sociální pracovnice zároveň pomáhá Jiřímu také s doprovody k lékaři a velkou pomocí je pro něj vyplňování žádostí o jednotlivé dávky a připomínání termínů, kdy a jaké dokumenty je třeba úřadu doložit.

Za další:

Služby domácí péče kontrolují zdravotní stav a připravují potřebné léky, pracovnice osobní asistence zase panu Jiřímu pomáhají s běžnými každodenními činnostmi.

A nakonec:

Díky zapojení dluhového poradce se podařilo z velké části vyřešit i ty nešťastné dluhy pana Jiřího. Využil totiž institutu Milostivého léta, které mu jednou pro vždy pomohlo zbavit se za výhodných podmínek závazků vůči veřejnoprávním institucím (viz například již zmiňované pokuty za jízdu na černo nebo nedoplatky za odvoz komunálního odpadu).

Nad celým tímto procesem dohlíží tzv. case manažer. Ten panu Jiřímu ušetřil mnoho času, který by strávil přeříkáváním toho, co potřebuje, všem zapojeným službám.

Péče o seniory není v České republice dostatečně koordinovaná a zejména lidé s takto komplexními problémy, jako je pan Jiří, potřebují v nepřehledném systému najít někoho, kdo je bude provázet a nacházet správné partnery, kteří budou na jejich potřeby reagovat včas.

Ve světle debaty o stárnoucí populaci a nedostatku míst v domovech seniorů, může být právě case management ten správný lék na to, jak prodloužit seniorům pobyt v jejich přirozeném domácím prostředí.

Potřebujete poradit?

Neváhejte a ozvěte se nám buď prostřednictvím e-mailu poradenstvi@sue-ryder.cz, nebo telefonicky na naši linku, a to každé úterý od 8:30 do 11:30 nebo každou středu mezi 15:00 a 18:00 na číslo 777 718 465.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz