Hlavní obsah
Sport

Olympijský návrat baseballu. V Los Angeles bude ozdobou, možná i s Čechy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dave Herholz from St. Louis, USA, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Na Letních olympijských hrách 2028 v Los Angeles se nově představí i baseball a softball.

Tom Cruise odvezl olympijskou vlajku do Kalifornie, kde ji přivítali ikoničtí američtí umělci. Na Letních olympijských hrách 2028 v Los Angeles se divákům předvede další americká ikona - baseball.

Článek

Pořadatelé olympijských her mají právo zařadit do programu několik doplňkových sportů dle svého výběru. Organizátoři se jimi snaží aktualizovat nabídku a zvýšit atraktivitu her pro tuzemské fanoušky.

V Paříži tak pořadatelé na program přidali breakdancing, surfing, skateboarding a sportovní lezení. Pro první jmenovaný sport šlo současně o olympijskou premiéru i derniéru, protože v LA se breakdancing nepředstaví. Zbylé tři sporty debutovaly už před třemi lety v covidovém Tokiu a po letošní olympiádě byly na program her zařazeny trvale. Diváci se na ně tak mohou těšit i v Los Angeles 2028 či Brisbane 2032.

Organizátoři nadcházející olympiády v LA pak připravilipro diváky hned pět novinek: baseball/softball, kriket, flag football, lakros a squash. Na všechny se podrobně podíváme z různých pohledů a začneme s baseballem a softballem.

Přidání baseballu pro muže a softballu pro ženy není žádným překvapením. Pro baseball půjde o sedmou olympijskou účast, softball se ukáže pošesté. Od roku 1996 se oba sporty představily na čtyřech olympiádách v řadě.

K jejich vyřazení z programu vedla absence nejlepších hráčů z americké soutěže Major League Baseball (MLB). V domácím prostředí by však vedení ligy i samotní sportovci měli mít motivaci přistoupit k největšímu sportovnímu svátku jinak.

Fenomén jménem baseball

O obrovské popularitě americké ligy MLB nejlépe vypovídá její návštěvnost. Major League Baseball dlouhodobě s přehledem kraluje žebříčku celkové návštěvnosti světových sportovních soutěží.

V roce 2023 přišlo na stadiony v USA a Kanadě na zápasy nejvyšší soutěže neuvěřitelných 70 milionů diváků. Nejnavštěvovanější z fotbalových lig, anglická Premier League, dokázala na své stadiony v sezoně 2023/24 nalákat „jen“ necelých 14,5 milionu fanoušků.

Mimořádné návštěvnosti baseballu napomáhá vysoký počet odehraných zápasů za sezonu. Ve zmíněném roce 2023 to bylo 2 430 utkání, zatímco sezóna Premier League se skládá pouze ze 380 zápasů. V přepočtu na zápas má tedy anglická nejvyšší fotbalová soutěž vyšší průměrný počet diváků (38 390 na zápas) než MLB (29 114 na zápas).

Přesto je návštěvnost baseballu ve Spojených státech ohromující. Dokonce i na nižší baseballové soutěže zde přijde za sezonu více diváků než na slavné fotbalové ligy v Německu, Španělsku či Itálii.

Mimochodem, extrémní divácký zájem se sebou přináší také mimořádné finanční zisky. MLB má druhý nejvyšší příjem ze všech sportovních lig světa, více než 11 miliard dolarů. Pro srovnání, třeba německá fotbalová Bundesliga dosahuje na příjem „pouze“ třetinový. I to dokládá, jaké postavení má baseball v USA.

Značný podíl na příjmech MLB samozřejmě mají prodeje vysílacích práv. Pro účast hvězd této ligy na olympiádě je zajímavé, že velmi lukrativní kontrakt se společnostmi ESPN, Turner Sports a FOX na vysílací práva za 5,1 miliardy dolarů vyprší právě v roce 2028.

Je proto v zájmu samotné MLB, aby si baseball udělal na olympiádě dobrou reklamu a ligoví bafuňáři by tak neměli bránit ve startu svým hvězdám, jako to dělali v minulosti a jako to dělá hokejová NHL či fotbalová FIFA.

Dalším důležitým aspektem je, že baseball se těší obrovské popularitě i na amatérské úrovni. Jen v USA tento sport jako koníček provozují desítky milionů lidí. Na rozdíl od jezdectví či střelby tak má baseball skutečný potenciál přivést mladé lidi k pohybu, což je častý argument pro podporu profesionálních sportů. Jeho zařazení na program je tak v souladu s olympijskou myšlenkou motivovat mládež celého světa ke sportu.

Z tohoto pohledu je na škodu, že kvalifikační klíč bude nejspíše velmi přísný. Místenku do Tokia 2021 si mohlo zajistit jen šest mužských a šest ženských týmů. Pravděpodobně tak nedojde k popularizaci baseballu a softballu, a tím i k růstu počtu amatérských sportovců, v zemích, kde zatím nejde o masové sporty.

Z výše uvedených statistik je nicméně jasné, že baseball nebude mít nouzi ani o fanoušky, ani o zájem médií.

Dojem opravdu krásné sportovní akce by pořadatelé navíc ještě mohli umocnit volbou místa konání. Koneckonců, pařížská olympiáda celému světu připomněla, že sportovní kulisy umí mnohdy zanechat silnější vzpomínky než sportovní výkony samotné.

Rozhodnutí o dějišti turnaje zatím nepadlo, ale ideálním kandidátem je Dodger Stadium, ikonický stánek Los Angeles Dodgers. Ten disponuje vůbec nejvyšší kapacitou v MLB a představa, jak 56 000 diváků na vyprodaném stadionu žene svůj tým k vítězství, musí být pro sportovní fanoušky z celého světa nesmírně atraktivní.

Méně atraktivní je samozřejmě představa, jak se po skončení utkání stejný počet fanoušků pokouší dostat z místa automobily, protože veřejná doprava v USA zdaleka nesnese srovnání třeba s pařížským metrem. I to je ale ukázka životního stylu hostitelské země, která k olympijským hrám patří.

Popularita baseballu navíc zdaleka není omezena jen na území Spojených států, navzdory přetrvávajícímu přesvědčení části společnosti. Extrémní oblíbenosti se tento sport těší především ve Střední Americe, Karibiku a východní Asii.

Pro ilustraci, japonská baseballová soutěž Nippon Professional Baseball (NPB) figuruje ve zmíněném světovém žebříčku příjmů sportovních lig na 12. příčce s příjmem přesahujícím 1,5 miliardy dolarů. To je téměř trojnásobek oproti fotbalovým ligám třeba v Nizozemsku nebo Portugalsku.

V žebříčku absolutní návštěvnosti NPB zaujímá dokonce druhé místo mezi všemi sportovními soutěžemi (s velkým odstupem za MLB) s celkovým počtem přes 25 milionů diváků za sezonu (29 219 na zápas).

Díky extrémní oblíbenosti v Zemi vycházejícího slunce se oba sporty pod pěti kruhy zatím naposledy představily právě v Japonsku. A pořadatelská země k turnajům přistoupila s plnou vážností. NPB pozastavila svoji sezónu, aby umožnila start všem svým hvězdám. Silnou symboliku mělo také místo konání. Základní skupiny softballu a zahajovací utkání baseballu se konaly ve Fukušimě, kterou deset let předtím stihla jaderná katastrofa.

Na hrách v Tokiu 2021 brali domácí obě zlaté medaile. Jejich úspěch by jako hostitel chtěl jistě napodobit i tým USA. Podařit se mu to ale může jen tehdy, když k turnaji přistoupí stejně zodpovědně. A to slibuje skvělou diváckou podívanou.

Velká šance pro softball

Softball se netěší takové popularitě jako baseball. Návštěvnost softballových soutěží v USA se zatím nemůže měřit ani s nižšími baseballovými ligami. Pro tento sport jde proto o důležitou možnost ukázat se světu a zviditelnit se i před domácím publikem. O to nešťastnější může být volba olympijského stadionu. Jde o stánek Devon Park s kapacitou 13 000 diváků, který se nachází v Oklahoma City. Za volbou existujícího stadionu mimo Kalifornii místo dočasného sportoviště v LA stojí logická snaha organizátorů ušetřit finance. Na druhou stranu, Los Angeles dělí od Oklahoma City více než 2000 km.

Pro kontext připomeňme, že na právě proběhnuvší olympiádě se střelecké soutěže konaly v Châteauroux, vzdáleném necelých 300 km od Paříže. Přesto si střelci stěžovali, že nezažili plnou olympijskou atmosféru, ale spíše mistrovství světa s pěti kruhy v logu. Prezident Mezinárodní střelecké federace Luciano Rossi dokonce řekl: „Děláme chyby a největší chybou bylo zůstat mimo olympijské město, v tomto případě mimo nádherné město Paříž.“

Softballistky (mimochodem spolu s vodními slalomáři) budou za čtyři roky v ještě výraznějším odloučení, daleko od centra dění.

I tak mohou softballoví funkcionáři doufat v podobný efekt, jako mělo zařazení rugby na olympijský program. Počet rugbistek v době od oznámení turnaje žen v roce 2009 do jeho konání v roce 2016 vzrostl o desetinu na 2,2 milionu.

Jak si vedou Češi?

V Česku zažívá baseball výrazný vzestup. V poslední dekádě se česká reprezentace zařadila mezi nejlepší týmy starého kontinentu. Od roku 2012 neskončil český tým na mistrovství Evropy hůře než pátý. A co víc, dokonce si vybojoval účast na nejprestižnějším mezinárodním turnaji World Baseball Classic 2023 (WBC 2023). Na této obdobě mistrovství světa skončil na 14. místě a zajistil si tak místo mezi elitou i pro další ročník WBC 2026. Ve světovém žebříčku se Češi pohybují kolem 15. místa.

V loňském roce také Česko pořádalo baseballové mistrovství Evropy, což spolu s úspěchy reprezentace na WBC vedlo k značnému nárůstu povědomí o baseballu (podle výroční zprávy České baseballové asociace v roce 2023 na obrazovkách ČT sport vidělo baseball 2,5 milionu diváků).

Vzestup dokládá i web Mezinárodního olympijského výboru, který na stránce určené baseballu v odstavci věnovaném velmocem tohoto sportu píše: „…a také neustále se zlepšující evropské jádro - Velká Británie a Česko podaly dobré výkony na World Baseball Classic 2023,…“

Co se softballu týče, česká ženská reprezentace má také mezi evropskou špičkou stálé místo. Z posledních sedmnácti ročníků se hned šestnáctkrát umístila do čtvrtého místa. Nejlepším umístěním jsou pak dvě druhá místa z let 1999 a 2001. Ve světovém žebříčku Češky uzavírají elitní desítku. Na mistrovství světa se jim však nepodařilo probojovat od roku 2016.

Baseball a softball na olympiádě jsou výhrou pro všechny

Z olympijského návratu baseballu a softballu budou zkrátka benefitovat všichni zúčastnění.

Vzhledem k mimořádné atraktivitě baseballu pro domácí fanoušky i pro další velké trhy (Mexiko, Čína, Japonsko) se zvýší sledovanost celé olympiády.

Jelikož se turnaj bude odehrávat právě v USA, lze očekávat, že s účastí tentokrát nebudou váhat velké hvězdy. Pokud se navíc bude hrát na ikonickém Dodger Stadium, půjde jistě o ozdobu celých her.

Pro softball půjde o velkou příležitost ukázat se publiku v USA i ve světě. Komplikací však bude velká vzdálenost dějiště od ostatních disciplín. I tak se ale mohou diváci těšit na mimořádně kvalitní turnaj.

Oba sporty navíc mají reálný potenciál přivést mladé lidi k pohybu.

Vzhledem k vysoké kvalitě australských reprezentací (především té softballové) je pravděpodobné, že baseball a softball zůstanou na programu i pro olympiádu v Brisbane 2032. O to víc držme českým týmům palce v jejich vzestupu.

České reprezentanty však na olympijské hry čeká ještě náročná cesta. Světová konkurence je silná a místenek do LA se rozděluje velmi málo. Přesto má Česko naději na svého zástupce v kolektivním sportu, který v Paříži tolik chyběl. A bronzoví kordisté v Grand Palais letos divákům ukázali, že uspět lze i ve sportech, ve kterých Češi nepatří mezi favority.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám