Hlavní obsah

Demokraticky smýšlejícímu člověku cenzura nemůže vadit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pokrokový euroobčan

V jednom z mých minulých článků jsem vyzval k tomu, abychom zbavili slovo CENZURA negativního nádech, který si nese z minulosti. Dnes tuto úvahu doplním.

Článek

Všechno, co chci napsat v tomto článku, je vlastně vyjádřeno v obrázku v oné modré grafice, která doprovází tento článek.

K cenzuře jakožto důležitému prostředku k ochraně svobody a demokratických hodnot, už se v minulosti kromě mě vyjádřili další přední novináři a aktivisté, např. Jan Moláček nebo Petr Honzejk, kteří se na toto téma vyjádřili v obsáhlejších celcích.

Ač si obou pánů velice vážím, považuji za důležité, že s výrokem na toto téma přišel i jeden z nejuznávanějších novinářů současnosti, Pavel Šafr. Celou problematiku formuloval takto:

„Když je dneska někdo hodně velký ubožák, babišák, lhář a nebo putinovský grázl, tak se pozná podle toho, že bojuje za svobodu slova proti vládní cenzuře.“

Tento stručný výrok považuji za velmi trefný, ale stále jsme se v něm úplně onoho negativního příznaku ve slovu „cenzura“ nezbavili. Chceme-li veřejnost přesvědčit, aby cenzuru jako prostředek o ochraně svobodného a demokratického prostřední přijali, je třeba náš postoj formulovat pozitivněji. Proto jsem si dovolil výrok Pavla Šafra částečně parafrázovat.

„Když je dnes někdo hrdina, demokrat a morálně ukotvený charakterní člověk, kterému záleží na demokracii, tak demokratickou cenzuru nejen podporuje, ale též se do ní aktivně zapojí.“

Věřím, že takto přesvědčíme mnohem více lidí k tomu, abychom veřejnou debatu vyčistili od nežádoucích vlivů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz