Hlavní obsah
Umění a zábava

Digitální volby jsou nutností pro rozvoj liberální demokracie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Nedávné výsledky prezidentských voleb nám ukázaly, že stále existuje značná část voličů, která volí jinak, než by bylo záhodno v zájmu rozvoje naší liberální demokracie. Jak s tím pracovat?

Článek

Princip voleb je už po dlouhá léta stejný. Volič dostane volební lístky, jde za plentu a pak tajně odvolí. Je tajná volba přežitek? Možná ano. Hlasy, že společnost má právo vědět, kdo volí nedemokraticky a proti zájmům demokracie, jsou stále silnější.

Než bude společnost dostatečně vyspělá na to, aby tajnou volbu zrušila, můžeme se zabývat jiným nápadem, a sice digitální volbou. Každý volič by dostal přístupová práva do jakéhosi hlasovacího serveru a volil by přes internet. Kdo nemá počítač nebo přístup k internetu (což se může týkat některých důchodců), pro ty bude k dispozici počítač ve volební místnosti, s jehož obsluhou pomůže volební komise.

Co tím získáme? Především to, že volba zůstane nadále tajná. Žádný soused nebude vědět, koho dotyčný volil. Budou to vědět pouze státní orgány, např. ministerstvo vnitra a ministerstvo pro digitalizaci. A právě tato skutečnost nám umožní s takovým voličem pracovat a stimulovat jeho smýšlení tak, aby příště byla jeho volba demokratická. Můžeme jej ochránit před působením dezinformačních webů, můžeme ve spolupráci s poskytovateli internetu zajistit, aby se mu zobrazovaly informace, které mu umožní lépe se orientovat v našem liberálně demokratickém světě. Zkrátka můžeme dosáhnout toho, že on sám pochopí, co je pro něho dobré, co mu může liberální demokracie nabídnout a jaké důsledky by mohly plynout z toho, když by znovu volil nedemokratické politiky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz