Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak by vypadala naše země bez komunistické minulosti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Před časem jsem narazil na článek, který pojednával o tom, že bez komunistické minulosti byl naše země byla ekonomickým králem Evropy.

Článek

Trochu mě mrzí, že se tento článek drží jen ekonomických ukazatelů, neboť existují i mnohem důležitější věci, o které jsme vinou 40 let komunismu přišli, nežli jen peníze a bohatství.

Pokud bychom po roce 1947 patřili k Západu, byli bychom dnes rozmanitou multikulturní společností, ne tou jednolitou bílou masou, kdy jsme jeden jako druhý a ve značné, především té méně vzdělané části naší společnosti, bují rasismus. Také bychom tady neměli jen bezhodnotový ateismus a neméně vyčerpané křesťanství, ale významnou roli v naší společnosti by hrál též islám, jehož hodnoty by bezpochyby mohly obohacovat šeď, která u nás přetrvává v oblasti duchovna. V tuto chvíli by u nás už bylo stejně muslimů jako v Rakousku a každý xenofob by si své antiislámské výpady moc dobře rozmyslel. Zajeďte se podívat do Vídně, ta už dávno není starosvětským městem s promíchanými Němci a Čechy, nýbrž místem, kde si v mnohých čtvrtích můžete připadat jako na dovolené v Orientu nebo na Blízkém východě. Všechny kultury se promíchávají a obohacují navzájem a všichni tvoří jednu velkou světovou rodinu. Stejně by dnes vypadala i naše Praha.

Také by nás nemusel přepadat pocit trapna při sledování zasmrádlých archivních filmů, jako je Vesničko má středisková, Na samotě u lesa, Hoří má panenko nebo Slavnosti sněženek, ale v naší kinematografii by byla díla mnohem osvícenější, kde by se řešila témata závažná, ale přitom natolik důležitá, že by kladně přispívala k výchově naší mládeže a utváření jejích hodnot. Třeba příběh přistěhovalce, který v novém prostředí zpočátku naráží, ale nakonec všem dokáže ukázat krásu kultury z níž přichází, a třeba z ní něco i předat svému zpočátku nedůvěřivému okolí.

Vinou nesprávného vývoje jsme přišli o mnohé, ale to, že jsme přišli o možnost být vyspělejší a rozmanitější společností, považuji za fatálnější než ekonomické ztráty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz