Hlavní obsah
Psychologie

S toxickou maskulinitou už úspěšně bojujeme. Ale co toxická feminita?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Pojem toxická maskulinita užívám ve svých článcích hojně a věřím, že mému čtenáři není třeba tento pojem blíže vysvětlovat. Ale existuje ekvivalent nežádoucího a společensky překonaného chování i u žen?

Článek

Ať to vezmeme z kterékoli strany, toxická feminita není v opozici vůči toxické maskulinitě, ale naopak jde o chování, které toxickou maskulinitu podporuje. Právě proto nelze tyto sociálně patologické jevy potlačovat tak, že budeme zdůrazňovat výhradně boj proti jednomu z nich. Bez žen, které mají sklony k toxické feminitě by bylo pro muže krajně nepohodlné a nepraktické setrvávat v pozicích toxické maskulinity.

Nejprve ale trocha teorie. Toxické maskulinitě se před časem věnoval ve svém článku jeden z mých kolegů. A mě zaujal jeden z příspěvků v diskusi. Víme, jaké mužské chování je nežádoucí a musíme bojovat za jeho vymýcení ze společenského řádu. Ale existuje i ženský ekvivalent podobného chování? Cosi jako toxická feminita?

Nejprve jsem se podíval do Slovníku cizích slov, jak je pojem „feminita“ vymezen. Femininita jsou tzv. ženské somatické nebo psychické znaky, rysy, vlastnosti osobnosti, chování a prožívání. Lze užívat též pojem femininita. Pojmem feminita se obsáhleji zabývá Wikipedie, odkaz naleznete pod článkem. Co považuji za důležité, je fakt, že na rozdíl od biologických definic ženského pohlaví je pojem feminity od základu sociálním konstruktem. Odstranění takového chování tak tedy není ničím proti takzvané přirozenosti, kterou se tak rádi ohánějí konzervativně smýšlející diskutující. Toxickou feminitou se zabývá též řada odborných článků, odkazy na ně opět najdete pod mým článkem.

Toxická feminita klade důraz na údajné ženské vlastnosti, obvykle sociálně vykonstruované dlouhodobým útlakem žen. Typická představitelka toxické feminity je tak přesvědčena, že by měla pro svého muže rodit děti, vytvářet domácí zázemí, pečovat o svůj vzhled a podobně. V extrémním případě jsou přesvědčeny, že jsou povinny mužům podstrojovat, pokud jde o domácí stravu, a neohrazují se proti dělení prací na ženské a mužské. V konečném důsledku se tak starají o úklid domácnosti, zatímco muž se někde na čerstvém vzduchu hrabe v autě nebo opravuje střechu. Tyto ženy mají sklony věnovat se zálibám, jako je tanec, navštěvování kaváren či pečování o okrasné rostliny. Pokud jde o ideové zakotvení, taková žena obvykle zcela ignoruje problémy sexuálních menšin či žen, které se rozhodly pro jinou cestu životem než být puťkou s hordou uřvaných dětí. Nezřídka životní styl žen, které upřednostnily kariéru, aktivismus a alternativní způsoby života, i kritizují a znevažují.

Jak ale s toxickou feminitou bojovat? Určitě ne tak jako za minulého režimu, kdy nám filmové dokumenty předkládaly příklady jeřábnic, soustružnic a traktoristek. Pro to, aby se žena zbavila toxické feminity, není třeba vykonávat podřadnou práci příslušící méně vzdělanému toxicky maskulinnímu typu mužů. Moderní emancipovaná žena má mnoho možností realizovat se na poli aktivismu, nejlépe právě toho, který je zaměřen proti toxické maskulinitě.

Toxická feminita je pojem, který by neměl být vedle toxické maskulinity marginalizován. Tyto dva typy patologických jevů se totiž vzájemně vyživují a jeden bez druhého by nemohl existovat.

Femininita dle Slovníku cizích slov:

Feminita na Wikipedii:

Toxickou feminitou se zabýval časopis LUI:

Toxická feminita na Pokec24:

Tereza Semotamová: Promluvme si o toxické feminitě

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz