Hlavní obsah
Aktuální dění

Síla vzešlá ze vzpomínky na Václava Havla na Václavském náměstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: se svolení Jany Novákové

Není důležité, kolik lidí se na Václavském náměstí sejde, ale jak ušlechtilá jsou jejich srdce a úmysly. O tom je mé dnešní zamyšlení.

Článek

Na podzim se Václavské náměstí několikrát stalo rejdištěm nacionalistické lůzy, kterou u nás podporuje putinovské Rusko jako svou pátou kolonu. Jejich úkolem je rozdmýchávat xenofobii, vyvolávat nenávist a rozdělovat celý národ. Nebudeme zastírat, že těch venkovských nevzdělanců nebylo zase tak úplně málo.

A přesto, když porovnáme fotografii z jejich akce (ne nebudu jim sem dávat, abych vám nezpůsobil žaludeční potíže) s naší fotografií, je naprosto jasné, že prohráli na plné čáře. Vzpomínky na Václava Havla se možná nezúčastnilo tolik lidí, kolik by si tato skvělá osobnost zasloužila, ale přesto jde z té fotky obrovská síla. Síla morálky, síla charakteru, síla lidství, síla dobrého a laskavého srdce všech zúčastněných, z nichž každý na sebe nechal působit aspoň maličký kousek velikosti, jež se stala součástí srdcí lidí na celém světě.

Foto: se svolení Jany Novákové

Toto je fotografie, která má sílu zažehnout to nejlepší v nás, pohnout dějinami a definitivně se vypořádat se všemi nepřáteli zneužívajících toho, že naše demokracie poskytuje prostor i těm, kteří to s ní nemyslí dobře. A je dobře, že se poslední dobou ukazuje, že s takovými štváči a zpochybňovači si umí efektivně poradit. A že doba, kdy už si nebudou moci pouštět ústa na špacír, zpochybňovat naše směřování a plivat na evropské hodnoty, které by nám měly být svaté, už je za dveřmi. My se jich nebojíme, my už si s nimi poradíme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz