Hlavní obsah

Automatické ohýbání na ohraňovacím lisu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Precitools

Robot pro ohraňovací lis

Podrobnosti o ohýbání plechů na ohraňovacím lisu a výhody použití robotů s ohraňovacím lisem

Článek

Jak asi víte, máme rádi technologii robotického ohýbání - je opravdu úžasná. Za prvé, určitě je spojena s lisovacími nástroji, které prodáváme. Za druhé, prostě máme rádi automatizaci v plechovém průmyslu a rádi v našich článcích popisujeme některé detaily. Zatřetí, nemůžeme si nechat ujít tak aktivní technologii ve světě výroby plechů.

Dnes je na výstavě zcela běžně k vidění ohraňovací lis s robotem nebo portálovým zařízením - ukazuje to hi-tech a modernější výrobek a umožňuje to upoutat větší pozornost návštěvníků. Ale popravdě řečeno, každá automatizace v reálné výrobě by měla odpovědět na jednu otázku - jak hodnotná a efektivní je vaše investice? A pokud můžete na výstavě předvést robota, který ve vaší továrně ohýbá i velmi jednoduché díly, měli byste si peníze opravdu nechat nebo investovat do způsobu, jak je co nejdříve vrátit. Jinými slovy tedy nikdo nechce mít drahou hračku, která vede ke zvýšeným nákladům bez dostatečné návratnosti.

Automatizace u ohraňovacího lisu spočívá v portálovém nebo robotickém nakládacím a vykládacím zařízení, robotech nebo jiných automatických pohybech, které provádějí výměnu nástrojů a stohování finálních dílů. Řada samostatných integrátorů a výrobců ohraňovacích lisů nabízí kompletní robotizaci a automatizaci ohraňovacích lisů na základě vašich potřeb. Kromě toho víme o některých výrobcích nástrojů, kteří vyrábějí nástroje pro automatickou výměnu a také umožňují uchopovače pro roboty právě pro své nástroje.

Je to velmi zvláštní, ale při našem studiu jsme nenašli nic pro komplexní automatizaci s využitím jiného technického procesu společně s ohýbáním, například vkládání, děrování nebo tváření, bodové svařování atd. Přitom tyto procesy společně s ohýbáním nejsou příliš neobvyklé, pravděpodobně nebo je firmy jen velmi zřídka realizují automatickým způsobem, nebo si firmy raději ponechávají své know-how u takových projektů.

Vraťme se přímo k procesu ohýbání.

Pro automatizaci je nutné mít dva parametry - velké množství stejných dílů a přání továrny zvýšit svou produkci v této oblasti. Těžko mluvit v číslech, ale zkusíme to - je třeba uvažovat o částce kolem 100 tisíc eur za standardní robotickou buňku bez samotného ohraňovacího lisu - to bude cena za robota, pomocné jednotky a ohradníky pro kompletní buňku, bezpečnostní zařízení, integraci ovládacích prvků atd. Naštěstí pro celou výrobu robotů je dnes velmi konkurenční odvětví s novými jmény, novými modely a novým vývojem, což vede k větší rozmanitosti výběru a snížení cen samotných robotů.

Mohl by to být ještě jeden důležitý parametr, který není na začátku jasný - výroba dílů více než 6-8 ohybů každého z nich. I když máte kvalifikovanou obsluhu, není možné udržet stejné soustředění po celou dobu práce a mohlo by dojít k chybám a závadám a ke zpomalení samotné výroby. A není možné s tím něco dělat, protože každý operátor je člověk. Ale pokud se jedná o 2-3 ohyby, pouze část, která by mohla být snadná, bude s obsluhou provedena během celého dne bez skutečně velkých problémů.

Ještě jedna velká činnost - manipulace s těžkými kusy, i více než 10 kg pro nepřetržitou manipulaci během pracovního dne je poměrně náročná.

Pokud máte opravdu velký nebo těžký díl s nepřetržitou denní výrobou, znamená to problém v podobě použití jeřábu nebo jiného zvedacího zařízení pro případné nakládání a vykládání každého dílu. A při ručním způsobu to bude poměrně pomalé. Nutno dodat, že pokud bude díl velký pro jakékoliv ohyby, měl by být použit následník plechu, který bude základnou pro díl. Robot by mohl nahradit vše - nakládání, vykládání a sledování, takže by to mohlo být ekonomicky velmi zajímavé spolu se zvýšením rychlosti, tj. množstvím vyrobených kusů za pracovní směnu a dostupností pro práci bez zastávek.

Aby byla automatizace účinná, měla by být zavedena. Viděli jsme, jak prodejci mluví se zákazníky o automatizaci výměny nástrojů pro ohraňovací lisy a zásobníky více než 100 metrů nástrojů, když zákazník používá pouze jednu sadu. Takže každá továrna má své důvody, ale pokud je má - je lepší nechat je na ručním ohýbání, protože bude efektivnější a ekonomičtější.

Chápeme také, že ve smíšené výrobě bude nahrazení operátora robotem činit více problémů, náročné programování, různé cykly a složitý algoritmus práce buňky, takže je lepší to ani nedělat.

Totéž platí pro automatické výměníky nástrojů, kdy opravdu není nutné provádět tolik výměn nástrojů nebo logičtěji pořizovat více univerzálních nebo dokonce speciálních geometrií pro všechny díly.

Automatizace portálového typu a lineární zařízení pro ohraňovací lis jsou z našeho pohledu méně zajímavé než robot. Odpověď je poměrně jednoduchá - robot je nejuniverzálnější a nejflexibilnější průmyslový obráběcí stroj, který lze použít pro různé práce. Takže pokud ho nebudete s lisovacím strojem zítra organizovat, můžete například uspořádat konfiguraci svařování. Nebo jej můžete nechat instalovat se soustruhem či frézkou nebo jakýmikoliv jinými roboty, které by se daly použít. Robot navíc může používat několik různých typů chapadel pro změnu, aby mohl manipulovat s nástroji, díly, nebo v případě potřeby dokonce se svařovacím hořákem.

Klasické robotické ohýbání zahrnuje periferní zařízení, jako jsou speciální chapadla (pravděpodobně i několik, mezi kterými se během práce střídá), stoly pro polohování dílů, stohovací jednotka a dělení dílů, sloupky pro sběr finálních dílů, podstavce, vodítka nebo sloupky pro roboty, pokud je třeba zvětšit pracovní plochu atd. Moderní robot je velmi přesné zařízení s tolerancí polohování přibližně 0,1 mm, což je dostatečné pro jakékoli polohování nebo lidské možnosti.

Určitě by bylo možné provést automatizaci ohraňovacího lisu, pokud by měl moderní řízení a možnost provést úplnou integraci s dalšími zařízeními, pravděpodobně i s dodatečnou instalací nových elektronických desek a softwaru.

Z našeho pohledu je automatické ohýbání malých dílů také jednou z nejvýhodnějších konfigurací. Malé díly vyžadují maximální péči a pozornost obsluhy, což může být poměrně komplikované na základě polohování a související práce bezpečnostních zařízení, aby se zabránilo zranění rukou. Navíc dnes trh nabízí kompletní a velmi rychlé elektrické ohraňovací lisy pro malé rozměry a takové automatické články nabízejí maximální možnou rychlost a velmi vysokou účinnost.

V současné době se evropské vlády, aby kompenzovaly ztráty COVID a obnovily průmyslové aktivity, snaží podpořit výrobce a navrhují snížení daní nebo jiné stimulační programy pro továrny, které nakupují nová zařízení a jsou speciálně integrovány do Průmyslu 4.0. Automobilové buňky s ohraňovacími lisy by mohly být dobrou výrobou pro vstup do takových programů a určitě je možné je integrovat do tovární sítě, export informací a činností a řízení tras dílů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám