Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Ohýbání na ohraňovacím lisu pro průmysl zpracování plechu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Precitools

Klasickou dílnu pro zpracování plechů dnes nelze realizovat bez ohraňovacího lisu.

Článek

Hlavně ohraňovací lis (a pravděpodobně i svařovací stroj) je přístroj nebo obráběcí stroj k provedení finálního dílu. Po vystřižení je třeba 90 % dílů ohnout a lisovací brzda je hlavním způsobem, jak to provést.

Nedokážete si představit, v kolika aplikacích byly použity díly vyrobené z plechu. Začneme-li kuchyní, hlavním prvkem, který najdete všude, je digestoř. Dále - určitě mikrovlnná trouba a lednice. Pokud půjdeme do restaurací nebo velkých kuchyní - určitě to bude nábytek, vše vyrobené z nerezového plechu. Dále - klasické trouby. Abychom řekli pravdu, vaše hrnce jsou většinou také vyrobeny z plechu, ale jinými technologiemi, jako je kruhové řezání a lisování, hluboké tažení nebo jiné deformační procesy. Také někdo určitě má v domě trezory. Někdo má kovové skříně, hlavně například na licencované zbraně. Poštovní schránky jsou vyrobeny z plechu. A všechny kovové dveře. Mezitím má jistě i dřevěný nábytek kovové úchytky, desky, panty na dveře a další prvky pro upevnění. A to mluvíme jen o věcech uvnitř vašeho domu, jistě existuje mnoho a mnohem více nápadů venku.

Ohraňovací lis s horní traverzou nosníku - dnes hlavní a nejčastěji používaný výrobek na celém světě. Existují i další ohýbací stroje, jako je například ohýbačka s otočným kloubem, ale ty nejsou v hlavním průmyslovém odvětví používány v takovém rozsahu jako ohraňovací lisy. Ohýbání na ohraňovacím lisu je velmi klasický proces známý již více než 80 let, při kterém se provádí pohyb horního nástroje do spodního nástroje (razníku do matrice) a na základě tohoto nuceného působení se provádí deformace plechu do požadovaného úhlu. Hlavně ne proces, ale přednosti stroje jsou velmi rozvinuté - od mechanických po hydraulické, od pohodlného ovládání po CNC panely, od pevných masivních nožů po rychloupínače a velkou škálu nástrojů pro ohraňovací lisy, od jednoduchých zarážek a fixátorů po automatické zpětné měřiče pohybu v 6 osách a mnoho dalšího. A určitě nejpůsobivější k vidění je ohýbání velkých dílů jako 12-18 metrů s gigantickými stroji s vysokou tonáží.

Konstrukce a technologie ohraňovacího lisu není jen stroj průmyslového typu, malé a jednoduché jednotky jsou k dispozici i jako „garážové nářadí“, ale určitě bez většiny možností a výhod výrobního stroje. Jistě je to i otázka výkonu - pevná a seriózní konstrukce dokáže vyvinout sílu pro práci i s tlustými materiály. Síla je důležitým parametrem každého ohraňovacího lisu a požadovanou tonáž/sílu lze vypočítat na základě nástrojů, které budou použity, a tloušťky a materiálu k ohýbání. Dalšími nejdůležitějšími parametry jsou délka ohýbání a konfigurace hlavní konstrukce. Jistě není skutečně vážným požadavkem ohýbat typický 90stupňový tvar L, ale ohýbání složitého dílu s 10-15 sekvencemi, různými nástroji, polohami, rotacemi atd. bude vyžadovat dobrý software, profesionální nástroje a velmi kvalifikovanou obsluhu, která může tuto práci pravidelně vykonávat.

Někdy lze výhody a možnosti ohraňovacího lisu rozšířit i o použití dalších výrobních jednotek a využít ohraňovací lis jako stroj, který vykonává hlavní sílu jako lis - s některými řešeními je možné provádět zářezy do plechu, děrování otvorů, některé deformace při děrování a ještě více. Kromě toho se tradičně při hlavní výrobě neustále hledí na optimalizaci výroby dílů a omezení případných svařovacích činností a svarových spojů - je to lepší pro strukturu dílu a také optimalizaci výrobního cyklu.

Inovace se dotýkají i ohraňovacího lisu, aby byl moderní stroj přesnější, rychlejší a ekologičtější. Poslední technologií je plně elektrická lisovací brzda, což znamená úplnou absenci jakýchkoli hydraulických agregátů a odstranění případné obsluhy hydraulickým olejem a jakéhokoli znečišťování životního prostředí odpadem. Druhou částí je automatizace, která má odstranit obsluhu z cyklických činností a provádět zakládání dílů, polohování, odebírání, případně i výměnu nástrojů pomocí robotů. pravděpodobně trh s elektronickými díly je jedním z vážných hybatelů technologií pro ohýbání - v tomto odvětví je potřeba spousta malých složitých dílů s dokonalou přesností a velkým množstvím. Navíc je někdy velmi obtížné vytvořit ohýbací program člověkem kvůli velmi velké tvrdosti a měl by být použit i speciální software pro automatizaci možných kroků ohýbání, možného ohýbání nástrojů a ověřování kolizí.

Ohýbání pomocí ohraňovacího lisu, jak bylo řečeno dříve, dokončuje výrobu dílu a je velmi důležité zabránit jakémukoli nerovnoměrnému ohýbání, takže konstrukce a nastavení stroje by měly být dokonalé. Kromě toho existuje mnoho možností a typů nástrojů s ohraňovacími lisy, které umožňují vyrábět i tvrdé profily a konfigurace nebo uzavřené díly. Rozmanitost je tedy impozantní a je možné se o ní přesvědčit, pokud si můžete všimnout, jak bohatý je výstup klasické zakázkové výroby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám