Hlavní obsah
Umění a zábava

Inspektor Vinston jako švédský Barnaby. Venkovská vražda a svérázné postavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: databazeknih.cz

Zkušený detektiv, venkovské prostředí a svérázné postavy. Přesně tak by se dala jednoduše popsat kniha Smrt přichází na prohlídku, která se v mnohém podobá televiznímu seriálu Vraždy v Midsomeru.

Článek

Britský televizní seriál Vraždy v Midsomeru a inspektora Barnabyho zná snad každý český fanoušek detektivních sérií. V televizi neustále běží reprízy a pro diváky se jedná o pohodový seriál, u kterého se může sejít celá rodina. Ničím nepřekvapí, ale dostanete přesně to, co očekáváte.

Zkušeného detektiva, krásné venkovské prostředí, svérázné postavy.

A přesně tak by se dala jednoduše popsat kniha Smrt přichází na prohlídku.

První díl detektivní série Vraždy v Österlenu je o smrti realitní makléřky, kterou nenávidí v podstatě každý, kdo se s ní někdy sešel. Vystavěla moderní sídlo na kraji staromilské vesnice, a její smrt tak chtějí nejen starousedlíci, ale i místní boháči, kteří si koupi domu nakonec nemohou dovolit. Inspektor Vinston přijíždí na venkov si odpočinout a oslavit narozeniny dcery, ale záhy je povolán, aby s vyšetřováním pomohl mladé vyšetřovatelce.

Inspektor Vinston má pár svých libůstek, jako jsou drahé obleky a úzkostlivá potřeba vše uklízet. Má ale stejně jako Barnaby rodinu a téměř dospělou dceru. Případ vraždy mu pomáhá objasnit mladá vyšetřovatelka, která má tendence dělat trochu ukvapené závěry.

Celý příběh se odehrává na švédském venkově a mezi hlavní svědky (nebo podezřelé?) patří vysloužilý herec, který neustále cituje Shakespeara, majitelka hřebčína, které se všichni obávají, nebo ambiciózní asistentka.

Tempo knihy je podobné jako ve zmiňovaném seriálu. Jedna vražda střídá druhou, a když náhodou někde uprostřed vyšetřování usnete, detektivové se postarají, abyste konec zaručeně pochopili a vše vám ještě jednou vysvětlili.

Jedná se o feel good detektivku, která vás spíš nepřekvapí. Plynule budete sledovat výslechy, které odhalí malé nebo větší křivdy a vraha spíš neodhadnete. V knize netečou potoky krve a po přečtení pár stránek před spaním nebudete mít problém usnout.

Ale stejně jako u dílu seriálu Vraždy v Midsomeru, žádné wow se konat nebude. A za pár měsíců si budete moct dát čtecí reprízu, která vás nenadchne, ale ani neurazí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz