Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Jak začít s pletením?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Pletení pro každého! Chtěli byste si uplést vysněnou čepici nebo ponožky? Mám pro vás tipy, jak začít.

Článek

Toužíte po designovém pleteném svetru, ale nemají vaši velikost? Milujete pletené ponožky od babičky, ale už mají díru a babička už na pletení nemá sílu? Dokonalá čepice není jen chiméra. Začněte s pletením ještě dnes!

A jak začít?

Vyberte si přízi, kterou budete milovat.

V dnešní době je na trhu nepřeberné množství přízí, v různé kvalitě, síle a barvách. Je jen na vás, do jakého projektu se pustíte, ale doporučuji vám, pokud samozřejmě máte tu možnost, navštívit kamennou prodejnou, kde se specializují na prodej příze. Poradí vám s výběrem vhodného klubíčka a ideálně i jehlic a rovnou se můžete podívat, jestli nepořádají i pletací kurzy pro začátečníky.

Pokud nemáte poblíž kamennou prodejnu, zkuste si pročíst pletařské blogy, podívat se na nějaké podcasty nebo se pokuste z návodu vyčíst, jaká je doporučená příze.

Obecně bych určitě doporučila začít spíš se silnější přízí a světlejší barvou, u tmavých odstínů mohou oka ze začátku splývat.

Youtube je všemocný.

Pokud jste nikdy nedrželi jehlice v ruce, zkuste se podívat na Youtube. Jsou tam jak české, tak zahraniční pletařky, které vysvětlují, jak se nahazuje na jehlice a základní oka. Pokud nerozumíte popisu od jednoho videotvůrce, zkuste jiného, každý si určitě vybere. Někdo dává i postup ve zpomaleném čase, jiný zase ukazuje více možností postupu se stejným výsledkem.

Žádný učený z nebe nespadl.

Nespěchejte na sebe. Chce to trochu cviku a stejně jako u každé nové dovednosti, chvilku vám nejspíš zabere, než se vám podaří správně přehazovat oka z jedné jehlice na druhou. Při pletení se co nejvíc uvolněte, neuškrťte si prst a snažte se plně soustředit jen na ten samotný proces. Ano, ze začátku to nejspíš ta vysněná čepice nebude, ale může to být skvělý podšálek nebo extravagantní šála. Dejte si malé (a splnitelné) cíle a zkoušejte, co vám sedí nejvíc.

Nebojte si říct o pomoc. Pokud nemáte v okolí nikoho, kdo by vám poradil, zkuste sociální sítě. Na Facebooku je spousty pletařských skupin, na Instagramu můžete zkusit oslovit přímo konkrétní tvůrce. A ultimátní stránka po všechny nadšence do pletení je ravelry.com. Najdete tam tisíce návodů, nejvíc v angličtině, ale najdou se tam samozřejmě i návody v češtině. Ale ravelry.com není jen o návodech, ale i o komunitě, pořádají se tam různé akce, společná pletení a můžete si tam najít přátele.

Pletete? Začínáte? Co byste poradili začátečníkům vy? Nebo co pomohlo nejvíc vám?

Pro mě byl zlom Youtube. Plést jsem se naučila od mamky, ale třeba s nahozením ok na jehlice jsem bojovala. Pak jsem shlédla pár videí a najednou mi to přišlo snadné. A to samé přidávání a ubírání ok. A než jsem se nadála, upletla jsem svůj první svetr, samozřejmě podle návodu z ravelry.com.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz