Hlavní obsah
Knihy a literatura

Každý řádek se počítá aneb jak číst více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Na začátku nového roku spousty z nás bilancují a dávají si předsevzetí. Pokud patříte mezi ně a chtěli byste více času trávit u knih, mám pro vás pár nápadů, které by vám mohli pomoct.

Článek

Každý řádek se počítá. Můžete číst u snídaně nebo u oběda, v hromadné dopravě, v čekárně nebo ve frontě. Přečtěte si pár odstavců, když v televizi běží reklamy. Může se to zdát jako zbytečné, na těch pár minut vytáhnout knihu, ale uvidíte, že i těch pár posbíraných minut denně může znamenat celkově velký rozdíl.

Mějte knihu pořád u sebe. Nikdy nevíte, kdy se vám naskytne příležitost. Doporučuji si knihu stáhnout do mobilu a místo na sociální sítě kliknout na knihu. Vyřešíte tak i problém s tlustými knihami nebo s malou kabelkou, kam se klasická kniha nevejde. Taky můžete mít v mobilu nějakou lehčí literaturu, kterou budete číst jen na cestách a doma, kde máte na čtení větší klid, se zaobírat složitými díly.

Vyberte si knihu, kterou budete milovat. Vykašlete se na všechny rádoby odborníky a doporučenou četbu. V dnešní době vychází tolik knih, že si musí vybrat snad každý.

Odložte knihu, která vás nebaví. Nebo vás dostává do čtecí krize a raději zase sjíždíte sociální sítě nebo koukáte na reklamy. Čtení by měla být radost, ne povinnost.

Najděte si svůj rituál. Jste ranní ptáče? Dejte si dvacet minut s kávou a knihou, před tím, než půjdete do práce. Nebo naopak? Večer si udělejte horkou čokoládu a před spaním si čtete. Můžete si vyhradit každé úterý hodinu na čtení nebo o víkendu vyrazit na odpolední kávu s knihou.

Přidejte se do knižní komunity. Knihomolové jsou velmi přátelská skupina, aktivní na sociálních sítích. Pořádají se společná čtení, knižní štafety, soutěže a nejeden knihomol si našel spřízněnou duši na Instagramu. Je skvělé si moct o knize popovídat, sdílet své dojmy a někoho inspirovat, aby si knihu, kterou jste úplně zbožňovali, také přečetl.

Čtení není závod. Je jedno, jestli ročně přečtete jednu nebo sto knih, ale mělo by to být něco, co vás baví a naplňuje. Žánrů a spisovatelů je nepřeberné množství a možná budete překvapení, jaké mixy žánrů u nás vycházejí. Na začátek můžete zkusit třeba grafické romány nebo manga, případně povídkové soubory, abyste se zorientovali, jaký žánr nebo spisovatel pro vás bude to pravé ořechové.

A víte, co je skvělé? Rady výše fungují třeba i pro pletařky, křížovkáře nebo třeba kreslíře. Zabalte si malý projekt s sebou do městské dopravy nebo do čekárny a uvidíte, že každý řádek, čára nebo oko se prostě počítá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz