Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Izotopy pomáhají sledovat migraci ptáků a chránit africkou faunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Microsoft Bing

Afrika je významným hotspotem biodiverzity. Tuto oblast obývají tisíce druhů rostlin a živočichů a během období zimy na severní polokouli přivítá také velké množství tažných ptáků.

Článek

Africká prostředí ovšem procházejí významnými změnami vlivem rostoucího tlaku lidské činnosti a klimatických změn. V posledních desetiletích zaznamenáváme dramatické poklesy početností mnoha druhů živočichů. K nejvýraznějším změnám dochází u tažných ptáků, které studuje Vojtěch Brlík z katedry ekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Abychom mechanismy úbytku tažných ptáků pochopili a byli schopni lépe nasměrovat aktivity vedoucí k jejich ochraně, je nezbytné znát jejich zimoviště. Sledování migrace malých druhů ptáků na úrovni kontinentů je však stále nesmírně náročné. Limitace spojené se sledováním velkého množství jedinců umí alespoň z části překonat analýza stabilních izotopů. Izotopy jsou varianty prvků s odlišnou hmotností jádra a vyskytují se všude, kde nalezneme běžné formy prvků. Poměry množství izotopů a běžných forem prvků se liší mezi regiony a tyto rozdíly tak můžeme detekovat napříč potravním řetězcem – od půdních vzorků, přes rostliny, hmyz až třeba po peří ptáků, které v dané oblasti vyrostlo. Tažní ptáci peří často obměňují na zimovišti, izotopy v nich uložené poté při migraci přenášejí mezi kontinenty, a proto mohou být použity pro určení oblasti jejich původu – oblasti, kde ptáci zimovali.

Foto: Vojtěch Brlík

Modelový druh studie, rákosník velký (Acrocephalus arundinaceus).

Pro efektivní využití stabilních izotopů v tkání živočichů je ale klíčová existence takzvaných izotopových map – znalosti rozdílů v izotopovém složení mezi jednotlivými regiony. Tyto mapy jsou sice pro izotopy vodíku, uhlíku a dusíku v Africe již dlouho dostupné, ale neposkytují kýžené rozdíly mezi regiony. Jejich využití je tedy do značné míry limitováno.

Mezinárodní tým vědců, jeho součástí byli i odborníci z katedry ekologie PřF UK, se proto zaměřili na izotopy síry. Tento prvek se běžně vyskytuje v potravě zvířat a předchozí studie ukázaly, že poměry izotopů síry se mohou lišit mezi pobřežními a vnitrozemskými oblastmi. Výsledkem jejich práce je izotopová mapa síry ze vzorků per rákosníků velkých. Migraci tohoto druhu na africká zimoviště pak vědci sledovali s použitím geolokátorů a ptákům, kteří se po roce vrátili zpět na zimoviště, také odebrali vzorek pera. Tato pera tedy pocházejí z afrických zimovišť a izotopová mapa zachycuje informaci o poloze zimoviště a izotopové hodnotě vzorku.

Foto: Převzato z původní studie - Journal of Animal Ecology

Nově vzniklá mapa izotopů síry.

Nová mapa odhaluje přítomnost gradientu izotopových hodnot mezi pobřežím a vnitrozemím na obrovských plochách subsaharské Afriky. Izotopová mapa síry se tak stává vhodným nástrojem pro studium nejen ptačí migrace. Subsaharská Afrika stále čelí vážnému problému nelegálního obchodování se zvířaty a zejména ptáky. Identifikace původu pašovaných živočichů je často obtížná, a izotopové mapy mohou hrát významnou roli při odhalování tohoto problému a mohou pomoci zachránit širokou škálu ohrožených druhů. Autoři studie plánují vytvořit detailní izotopovou mapu síry pro celý africký kontinent, což by mohlo přinést další cenné poznatky pro ochranu biodiverzity a boj proti nelegálnímu obchodu se zvířaty.

Autor textu: Vojtěch Brlík

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz