Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Kteří drobní ptáci produkují vývržky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Další ze zajímavých otázek a odpovědí z rubriky Zeptejte se přírodovědců.

Článek

Tvorba vývržků (nestrávených zbytků potravy vyvrhovaných ústní dutinou) závisí na množství nestravitelných zbytků v potravě ptáků.

Je obecně dobře známo, že vývržky produkují především ptáci živící se obratlovci (těžko stravitelné jsou např. kosti, chlupy savců, peří ptáků anebo šupiny ryb), tedy hlavně draví ptáci a sovy, někteří krkavcovití a mořští ptáci (např. racci nebo trubkonosí). Druhy s jiným typem a škálou potravy se v množství produkovaných vývržku budou pravděpodobně značně lišit, od běžné produkce až po téměř nulové množství. Lze však předpokládat, že k alespoň občasné tvorbě vývržků by mělo docházet u všech hmyzožravých ptáků.

Foto: Naďa Kovaříková

Nalézt drobný vývržek hmyzožravého ptáka je poměrně vzácné

Pro pěvce (Passeriformes), kam patří většina našich dalších drobných ptáků, jsou doklady o podobném chování kupodivu vzácné. Vývržky složené z nestrávených chitinózních částí exoskeletu hmyzu byly zdokumentovány u červenek obecných, ale také u kosů a drozdů, ťuhýků (konzumujících i drobné obratlovce), pěnic, rákosníků, slavíků a rehků, nebo dokonce u vlaštovek a jiřiček.

Na dotaz odpovídal RNDr. Peter Mikula, Ph.D. z Ústavu biologie obratlovců AV ČR

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz