Hlavní obsah
Aktuální dění

Měl vůbec někdo náladu na volby a politiku? Vánoce byly prioritou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Programy do voleb

Vánoce jsou už takřka za námi a volby jsou ani ne tři týdny daleko. A přesto si kampaně dovolí skoro dvoutýdenní nucenou pauzu. Přesto se něco málo událo.

Článek

Do voleb ani ne měsíc, ale kampaně si vybraly nucenou přestávku. Nejde jen o tři dny svátků, ale celý poslední týden, kdy je pozornost lidí zaměřena na cokoli jiného než politiku. A pokračuje v tom vlastně i ten následující, zkrácený, kdy se uzavírá rok. Takže kampaně se z ulice přesunula do digitálu, ke stromečkům, na chalupu, k rodinám. Novináři a bookmakeři si sice všímali, ale zda a nakolik i ostatní, to zjistíme možná až po Novém roce.

Začátek týdne vykopnul Marek Hilšer s tiskovkou a novým sloganem „Konečně je naděje.“ Svůj volební klip představil Pavel Fischer. Karel Janeček se odvolal k Ústavnímu soudu. Petr Pavel ukázal, jaké desinfo na něj chystají a Danuše Nerudová byla pod palbou dotazů. Blesk vydal 20 otázek na tělo, e15 pokračovalo s anketními otázkami, Novinky začaly s hodinovými rozhovory s kandidáty, iDnes zase nabízí Rozstřely a naopak skončil Den s kandidátem od Radiožurnálu. A také dorazily první odpovědi na volební otázky od Programů do voleb, zaslal je Pavel Fischer a jeho odpovědi si už můžete přečíst.

Foto: Programy do voleb

Kantar, 19. prosince, druhé kolo

V pondělí zveřejnil model pro druhé kolo Kantar a ve středu vyšel nejčerstvější průzkum Medianu, podle kterého by do druhého kola postoupili Petr Pavel a Danuše Nerudová. Ta by pak měla největší šance proti Petru Pavlovi i Andrejovi Babišovi. Stejně vidí druhé kolo i v Kantaru.

Foto: Programy do voleb

Median, 21. prosince, druhé kolo

Bookmakeři průzkum moc nereflektovali, jejich čísly pohnulo zřejmě až dění kolem Mendelu, kdy Danuše Nerudová klesla. Naopak dost posílil Petr Pavel, který poskočil u všech sledovaných sázkových kanceláří a u dvou přeskočil Danuši Nerudovou. Andrej Babiš neposílil, lehce klesl, na rozdíl od dalších tří kandidátů, kterým už bookmakeři moc šancí nedávají a na kurzu to je vidět.

Foto: Programy do voleb

Bookmakeři 25. prosince

Na webu Programů je pár novinek. Tou hlavní jsou samozřejmě odpovědi kandidátů, prozatím tedy prvního, ale už je připravený celý systém kolem toho, takže si je můžete pročíst najednou nebo porovnat. Mnoho kandidátů přislíbilo odpovědi, předpokládám, že nejvíc by jich mohlo dorazit právě tento týden. Druhou novinkou je „Polls and Bets“ pro druhé kolo, ve kterém se modelují 3 varianty. A poslední jsou přehledy podporovatelů, pokud jsou u kandidátů uvedeni na webu (myšleni jsou opravdu osobnosti, ne např poslanci či senátoři, kteří kandidaturu podpořili).

Foto: Programy do voleb

PBS 2

Nyní nás čeká dojezd roku, kandidáti se budou chystat na poslední 2 intenzivní týdny. Akce nemá krom Pavla Fischera naplánované nikdo, možná se dočkáme pár rozhovorů. Ale nechci předbíhat ani předjímat, že to bude nuda před velkým třeskem, poslední týden roku 2022 nás může opět překvapit.

Co čekáte do konce roku? Stane se ještě něco nebo už to všichni nějak dojedou, naberou sílu na leden a pak vrhnou veškerou energii do těch necelých dvou týdnů?

Anketa

Kdo skončí v prvním kole na třetím místě?
Andrej Babiš
34,7 %
Danuše Nerudová
45,5 %
Petr Pavel
17,8 %
Pavel Fischer
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 101 čtenářů.

Pokud by vás zajímala přesná čísla ke kampaním, najdete je v Týdeníčku Programů do voleb.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz