Hlavní obsah
Prezidentské volby

Průzkumy, debaty, rozsudky, odstoupení z kampaně. Do voleb není nic jisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Programy do voleb

Model PBS před volebním týdnem.

No, je to jízda. Průzkumy, debaty, rozsudky, odstoupení z kampaně. Čeká nás hodně zajímavý poslední týden a v něm budeme víc nevědět než vědět. Ale na jeho konci vědět budeme, minimálně kdo jde druhého kola.

Článek

Následující řádky jsou souhrnem uplynulého týdne. 2. ledna až 8. ledna

Josef Středula odstoupil v průběhu debaty na České televizi z prezidentského klání a doporučil volbu Danuše Nerudové. Vyšly také tři průzkumy a padlo rozhodnutí Ústavního soudu. Takhle vypadal první týden roku 2023.

Hned v pondělí vyšel průzkum Medianu, který favorizuje Petra Pavla těsně před Andrejem Babišem. Sběr dat byl před koncem roku. Další průzkumy jsou už s letošními daty. Ve středu rozhodl soud o stížnosti Karla Janečka, zamítl ji a ukončil tak jeho prezidentskou kampaň. Rozhodnutí ve věci stížnosti Denisy Rohanové se stále očekává. Mezitím pokračoval soud s Andrejem Babišem v kauze Čapí hnízdo, promluvili oba obžalovaní a rozsudek má přijít v pondělí. Jaroslav Bašta představil svůj tým poradců. A pak už zbývala neděle. V ní vyšly dva průzkumy a dále pak proběhla debata na České televizi. Té se neúčastnil Andrej Babiš. Asi největší událostí se stalo prohlášení Josefa Středuly, který se vymezil proti Andrejovi Babišovi i Petru Pavlovi a oznámil konec své prezidentské poutě s tím, že pro volbu doporučil Danuši Nerudovou. Analytici ale očekávají, že tento krok spíš pomůže Andrejovi Babišovi.

Foto: Programy do voleb

STEM, 8. ledna

První průzkum vyšel na Primě, připravil ho STEM. Na prvním místě vidí Andreje Babiše, s odstupem procentního bodu Petra Pavla. Danuši Nerudovou dělí dva procentní body od druhého místa, v průzkumech se plně ukazuje dopad kauzy na Mendelově univerzitě. Také zde začal posilovat Jaroslav Bašta.

Foto: Programy do voleb

Kantar, 8. ledna

Druhý průzkum přinesla Česká televize před debatou, připravil ho Kantar a Data Collect. Ti na první místo umisťují Petra Pavla, o procentní bod níže Andreje Babiše. Danuše Nerudová je třetí, oproti prosinci přišla o pět procentních bodů. Výraznější nárůst zaznamenal i v tomto průzkumu Jaroslav Bašta, který se v kampani vymezuje nejen proti vládě, ale i proti Andrejovi Babišovi.

Foto: Programy do voleb

STEM pro druhé kolo

V modelech pro druhé kolo všechny průzkumy ukazovaly vítězství Petra Pavla nebo Danuše Nerudové nad Andrejem Babišem. Souboj Danuše Nerudové a Petra Pavla byl vyrovnaný nebo s menší výhodou pro Petra Pavla.

Foto: Programy do voleb

Model Programů do voleb pro první kolo

Model PBS pro volební týden poprvé ukazuje na prvním místě Petra Pavla.

Foto: Programy do voleb

Bookmakeři

Bookmakeři tohle vše hodnotili posílením šancí Petra Pavla a poklesem šancí Danuše Nerudové a Andreje Babiše. Ostatní kandidáti se již dostávají do velmi nepravděpodobného pásma s kurzy 400 a horšími.

Foto: Programy do voleb

Podoba rozcestníku kandidátů a možnosti porovnání

Své odpovědi pro Programy do voleb zaslala Danuše Nerudová. Porovnat si je můžete s Pavlem Fischerem a Karlem Divišem, další odpovědi zatím nedorazily. Možnost mají až do pátku 14:00. Také si nově můžete porovnat kandidáty podle různých typů informací, slogany, videa, hodnoty, priority nebo třeba financování. Na webu také můžete vyplnit předvolební anketu.

Volební týden je tu. Dnes, v pondělí, je poslední den, kdy lze uveřejňovat průzkumy. Čeká nás rozsudek v kauze Andreje Babiše plus dvě velké debaty, na Primě a na Nově. A v pátek jdeme na to, místnosti se otevřou ve 14:00, pak bude přestávka od 22:00 do 8:00 sobotního rána a pak lze volit až do 14:00 v sobotu odpoledne. A do večera bychom měli vědět výsledek prvního kola.

Tak dobrou volbu, snad i s pomocí Programů do voleb.

PS: protože jsem komentář dopisoval až teď dopoledne, vynesl mezitím soudce Šott rozsudek nad Andrejem Babišem: bývalý premiér byl zproštěn obžaloby a do voleb tak jde s čistým štítem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz