Hlavní obsah

Volby jsou tady. Krajské i někde i senátní. Jak se v nich neztratit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Programy do voleb

13 krajů a 27 senátních obvodů dnes otevřelo volební místnosti. Do voleb jde takřka 8500 kandidátů, mnozí obhajují, ale na listině s jiným jménem. Jak se v tom všem vyznat?

Článek

Samozřejmě kdo nechce číst celý článek, klikne na Průvodce na Programech a tam se vše dozví. A to dokonce aniž by věděl, kdo je vlastně kdo. Vybere si totiž nápovědu podle strany a průvodce mu dohledá, v rámci jaké kandidátky ta strana kandiduje (pokud vůbec) nebo koho podporuje.

Krajské volby

Týkají je naprosté většiny z nás. Výjimkou jsou lidé s trvalým bydlištěm v Praze. Ti nemají kraj, teda napůl. Praha je městem i krajem zároveň. Ale na magistrát se volí ve stejný den jako do komunálních voleb, stejně jako na magistráty statutárních měst. Zajímavostí je, že jen ANO a DSZ jsou strany, které kandidují pod jedním názvem ve všech krajích. O jeden kraj o tuhle výjimečnost přišli Piráti, kteří v Olomouckém kraji kandidují s ProOlomouc. Úplný přehled najdete zde.

Jednotlivé kraje

Martin Kuba za ODS obhajuje. KDU a TOP přibraly Tábor 2020. Jihočeši jdou opět samostatně. ČSSD se změnila na SOCDEM. Zelení kandidují s Levicí. STAN s HOPB. Stačilo je zde jako čtyřkoalice, kde je sice ČSSD, ale ta dřív bývala Českou suverenitou.

Jan Grolich z KDU-ČSL obhajuje, tentokrát pod hlavičkou SPOLU. Současnou krajskou koalici tvořili také Pirári, ODS a STAN. V kraji kandiduje 15 uskupení. SPOLU pro Moravu se přejmenovalo na Hlas Moravy. Stačilo tvoří koalice 5 stran. SPD s Trikolou přibraly Svobodné a PRO. Je možné, že to bude silný kraj pro Přísahu.

Petr Kulhánek ze STAN (+KOA) obhajuje post hejtmana. V krajské koalici byl doposud s Piráty, Místními, ODS+KDU, SNK1 a VOKK, i když tohle se tam pak trochu pomíchalo a protrhalo. Takže zde kandiduje 19 různých uskupení, často ale samostatně. Jen KDU tentokrát nejde s ODS, ale SNK1.

Martin Červíček z ODS (v koalici se STAN a VČ) také obhajuje, jen tentokrát se kandidátka jmenuje "Silní lídři pro kraj"a místo STAN je tak KDU-ČSL. Původní krajskou koalici tvořili také Piráti, KDU-ČSL (Koalice pro KHK) a Spojenci. STAN a TOP jdou tentokrát s LES a HDK jako Čtyřkoalice. Celkem jde do voleb 13 stran.

Martin Půta za Starosty pro Liberecký kraj obhajuje. Prý naposled. Koalici tvořil s ODS a Piráty. Výzvou bude ANO nebo koalice Spolu. ODS tentokrát jde s TOP a KDU dohromady. Mimochodem tahle koalice jde do voleb jen ve 4 krajích. Aby se to nepletlo, tak zde kandiduje ještě druhá koalice Spolu, tu tvoří Svobodní a Soukromníci. I logo mají podobné. Do kraje by se chtěli vrátit i Zelení na kandidátce Zelení pro kraj. Celkem tu je 13 uskupení.

Po turbulentních událostech tu máme obhajujícího hejtmana Bělicu za ANO, a bývalého hejtmana za ANO Vondráka. Oba budou chtít hejtmanský post. Ten založil nové hnutí O.K. a spojil se hned se STAN a do voleb jde jako lídr. SPD zde jde s Trikolorou a PRO, komunisté jako Stačilo! jen s ČSNS. Celkem 13 uskupení.

Josef Suchánek chce také obhajovat. Zvolen byl za koalici STAN a Piráti, ale ta se s koncem volebního období rozpadla a STAN jde s SNK ED jako Starostové pro Olomoucký kraj. Piráti se zas spojili s ProOlomouc a regionálními uskupeními. Koaliční ODS jde do voleb opět samostatně. Změnili se trochu koaliční Spojenci, místo ProOl tu jsou Nestraníci. SOCDEM tu kandiduje jako Hlas pro náš kraj. SPD je s Trikolorou, Svobodnými i PRO. Celkem 13 uskupení.

Martin Netolický (3PK, alias pro SOCDEM) obhajuje, do koalice SOCDEM a SproK přibral navíc Východočechy. ODS pokračuje v koalici s TOP. Ve stejném složení pokračuje i koaliční Koalice pro Pardubický kraj (KDU-ČSL, SNK-ED a Nestraníci). Stačilo tu je koalicí KSČM, ČSSD a ČSNS. Celkem 12 uskupení se uchází o hlasy.

Rudolf Špoták, jediný pirátský hejtman, také obhajuje. Starosté v Bernardem jsou tentokrát STAN. Koaliční ANO je také nadále ANO, jako všude jinde, nikde nejde v koalici. Opoziční koalice ODS a TOP 09 pokračuje i tentokrát, KSČM přibralo do Stačilo SD-SN a ČSNS a Koalice pro Plzeňský kraj se přejmenovala na Pro náš kraj a místo Nestraníků a ADS tu je uskupení Pro Plzeň. Do voleb jde 13 uskupení a novinkou je zvětšení zastupitelstva kvůli nárůstu obyvatel na 55 volených zastupitelů.

Hejtmankou je nyní Petra Pecková ze STAN, v koalici s ODS, Piráty a Spojenci (TOP, Hlas a Zelení). ODS tentokrát jde v koalici Spolu. Zelení to zkouší se SEN 21. U eurovoleb to tu zkouší také LANO nebo Mimozemšťani. V kraji kandiduje 14 uskupení.

Jan Schiller neobhajuje, ANO vede Richard Brabec po odvolání lídra Hrabáče. ANO zde vládlo s ODS a Spojenci (TOP, Zelení, SNK-ED, Jsme pro kraj a LES – ten tentokrát vypadl). Ale i zde došlo k posunům, takže např Filip Ušák ze Starostů vede koalici HLAS Regionů. Tento HLAS ale není dalším aliasem SOCDEM, kteří zde kandidují s KSČM a ČSNS jako Stačilo!. STAN tak vede Jan Papajanovský v koalici s PRO Zdraví. Neplést s PRO Jindřicha Rajchla, to tu kandiduje s SPD a Trikolorou. Celkem 14 uskupení.

Vítězslav Schrek obhajuje, ODS a SSO přibrali TOP 09 a jmenují se Společně se Starosty pro občany. Koaliční KDU-ČSL jde opět samostatně, ČSSD po přejmenování jako SOCDEM, Piráti také pod svým názvem. Starostové pro Vysočinu pokračují jako původní koalice STAN a SNK-ED. Celkem 13 uskupení.

Radim Holiš z ANO bude obhajovat. Koaliční Piráti, ODS i SOCDEM také. STAN tentokrát zvýraznil TOP a ZVUK 12, dříve tam byl i Zlín21, ale ti tentokrát jdou v koalici K21 s KDU-ČSL. Svobodní, Soukromníci a Nezávislí jdou jako Nezávislý HLAS. Také je to jediný kraj, kde jde SPD a Trikolora samostatně. Do voleb jde celkem 15 uskupení.

U krajských voleb máte 4 preferenční hlasy

Senátní volby

Obhajovat se rozhodlo 23 senátorů z 27 obvodů, kde se volby konají. Zde jsou vazby mezi stranami ještě složitější a proto je nejlepší jít na tuhle stránku na Programech a vybrat si stranu, která vás zajímá. Vyjede vám, jak to v jednotlivých obvodech je. 27 obvodů je rozeseto po celé republice a tedy také v Praze. Platí tak, že letošní volby se vůbec netýkají pouze 2/3 obyvatel Prahy. Ostatní mají alespoň krajské.

Jednotlivé obvody:

Případné druhé kolo se koná za týden

Je velkou otázkou, jak moc volby ovlivní povodně, nejen co do účasti, ale i jako reakce na akceschopnost vládnoucích koalic. Nebo zda vyhrají národní témata. Každopádně volit můžete dnes do 22. hodiny a pak ještě zítra, v sobotu, od 8 hodin ráno až do 14:00.

A hned pak se začne sčítat, výsledky by mohly být během soboty odpoledne až večera. Pokud máte odhad, jak to dopadne, napište do komentářů.

Tak dobrou volbu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz