Hlavní obsah

Kulajda jako od babičky: Krémová, voňavá a tak dobrá, že se u stolu mlčí

Foto: Prospekt

Vzpomínáte na ty dny u babičky? Na vůni kopru linoucí se z kuchyně, praskání másla na pánvi a hluboký talíř plný horké, krémové polévky? Přesně taková je domácí kulajda – poctivá, voňavá, s láskou vařená.

Článek

Dnes vám ukážeme, jak si ji připravit doma přesně tak, jak to dělala babička.

Se smaženými žampiony, koprem, vajíčkem a kyselostí tak akorát!

🛒 Co budete potřebovat:

(na cca 4 porce)

  • 4–5 středních brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 250 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
  • 500 ml vývaru (zeleninový nebo lehký kuřecí)
  • 200 ml zakysané smetany
  • Ocet podle chuti (1–2 lžíce, dle kyselosti smetany)
  • Sůl, pepř
  • Velká hrst čerstvého nebo mraženého kopru
  • 2–4 vejce (1 na osobu)

👩‍🍳 Jak na to – krok za krokem:

1. Brambory uvař jako první

Do většího hrnce dej kostky brambor, zalij vývarem (nebo vodou se solí) a vař je doměkka. Vůně už v té chvíli připomene nedělní oběd u babičky.

2. Žampiony smažené na másle

Na pánvi rozpusť máslo a přidej žampiony. Restuj do zlatova, osol, opepři. Tady se děje kouzlo – právě opečené žampiony dají kulajdě hloubku a sytost.

3. Zahustit s rozumem

Až jsou brambory měkké, přidej do hrnce lžičku hladké mouky rozmíchanou ve troše vody (nebo smetany) a povař pár minut. Kulajda se krásně zjemní.

4. Kyselost a krémovost

Přidej zakysanou smetanu, kopr a podle chuti ocet. Každý má rád jinou míru kyselosti – babička vždycky říkala:
🧓 „Kyselost musí jen zašeptat, ne křičet.

5. Dochutit a finalizovat

Dosol, dopepři, přidej smažené žampiony. Celé ještě krátce povař, aby se chutě spojily.

🍳 Vejce? Buď ztracené, nebo natvrdo

Tradičně se do kulajdy přidává ztracené vejce – rozklepnuté přímo do polévky, nebo připravené zvlášť. Pokud se s tím nechceš zdržovat, můžeš uvařit vejce natvrdo a vložit na talíř při servírování. Výsledný efekt je stejně skvělý – bílek zpevní polévku, žloutek ji zjemní.

🥄 Tajemství babiččiny kulajdy:

  • Nepřehánět to s octem – zakysaná smetana už udělá hodně
  • Čerstvý kopr dělá zázraky – ale i mražený je lepší než sušený
  • Žampiony smažit dozlatova, ne dusit – kvůli chuti
  • Podávat s chlebem nebo jen tak – po lžíci a s láskou

❤️ A teď? Už jen nalít do hlubokého talíře, posypat čerstvým koprem a mlčet… protože kulajda se vychutnává.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz