Článek
Dnes vám ukážeme, jak si ji připravit doma přesně tak, jak to dělala babička.
Se smaženými žampiony, koprem, vajíčkem a kyselostí tak akorát!
🛒 Co budete potřebovat:
(na cca 4 porce)
- 4–5 středních brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 250 g žampionů, nakrájených na plátky
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
- 500 ml vývaru (zeleninový nebo lehký kuřecí)
- 200 ml zakysané smetany
- Ocet podle chuti (1–2 lžíce, dle kyselosti smetany)
- Sůl, pepř
- Velká hrst čerstvého nebo mraženého kopru
- 2–4 vejce (1 na osobu)
👩🍳 Jak na to – krok za krokem:
1. Brambory uvař jako první
Do většího hrnce dej kostky brambor, zalij vývarem (nebo vodou se solí) a vař je doměkka. Vůně už v té chvíli připomene nedělní oběd u babičky.
2. Žampiony smažené na másle
Na pánvi rozpusť máslo a přidej žampiony. Restuj do zlatova, osol, opepři. Tady se děje kouzlo – právě opečené žampiony dají kulajdě hloubku a sytost.
3. Zahustit s rozumem
Až jsou brambory měkké, přidej do hrnce lžičku hladké mouky rozmíchanou ve troše vody (nebo smetany) a povař pár minut. Kulajda se krásně zjemní.
4. Kyselost a krémovost
Přidej zakysanou smetanu, kopr a podle chuti ocet. Každý má rád jinou míru kyselosti – babička vždycky říkala:
🧓 „Kyselost musí jen zašeptat, ne křičet.“
5. Dochutit a finalizovat
Dosol, dopepři, přidej smažené žampiony. Celé ještě krátce povař, aby se chutě spojily.
🍳 Vejce? Buď ztracené, nebo natvrdo
Tradičně se do kulajdy přidává ztracené vejce – rozklepnuté přímo do polévky, nebo připravené zvlášť. Pokud se s tím nechceš zdržovat, můžeš uvařit vejce natvrdo a vložit na talíř při servírování. Výsledný efekt je stejně skvělý – bílek zpevní polévku, žloutek ji zjemní.
🥄 Tajemství babiččiny kulajdy:
- Nepřehánět to s octem – zakysaná smetana už udělá hodně
- Čerstvý kopr dělá zázraky – ale i mražený je lepší než sušený
- Žampiony smažit dozlatova, ne dusit – kvůli chuti
- Podávat s chlebem nebo jen tak – po lžíci a s láskou