Článek
Nová studie sice nepotvrzuje, že čaj a káva přímo chrání před těmito typy nádorů, ale podle odborníků přináší důležitá zjištění, která pomáhají osvětlit dosud kontroverzní oblast s často rozporuplnými výsledky.
Vědci zjistili, že lidé, kteří denně vypijí více než čtyři šálky kávy s kofeinem, mají o 17 % nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny hlavy a krku ve srovnání s těmi, kteří kávu nekonzumují. Zejména se tato konzumace pojí se snížením rizika rakoviny dutiny ústní a orofaryngu – oblasti hrdla nacházející se těsně za ústy. Dokonce i káva bez kofeinu měla podle studie z Huntsmanova onkologického institutu a Lékařské fakulty Univerzity v Utahu určitý pozitivní vliv.
U čaje se situace ukazuje jako méně jednoznačná. Výsledky naznačují, že konzumace jednoho šálku čaje denně nebo méně snižuje riziko rakoviny hlavy a krku o 9 % ve srovnání s abstinencí, přičemž konkrétně jde o nižší riziko rakoviny dolní části hrdla.
Jenomže!
Nicméně pití více než jednoho šálku čaje denně je paradoxně spojeno se zvýšením pravděpodobnosti rakoviny hrtanu o 38 %. Tento jev vědci vysvětlují možným vlivem čaje na vznik gastroezofageální refluxní choroby, která zvyšuje riziko rozvoje rakoviny hrtanu.
Existují také systematické přehledy a metaanalýzy, které ukazují, že pití velmi horkých nápojů je spojeno s rakovinou jícnu. Světová zdravotnická organizace (WHO) prostřednictvím své Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) v roce 2016 uvedla, že velmi horké nápoje (nad 65 °C) jsou pravděpodobně karcinogenní pro člověka.
Velmi horké nápoje mohou způsobit poškození buněk v jícnu. Opakované tepelné podráždění může vyvolat zánět a narušení buněk, což může teoreticky vést k rakovinným změnám. Toto riziko je vyšší u lidí, kteří často pijí horké čaje nebo kávu v oblastech, kde je tato praxe běžná, například v Jižní Americe (pití maté) nebo v Íránu.