Hlavní obsah
Umění a zábava

20 hororů, po jejichž zhlédnutí se budete bát jít v noci na toaletu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Qizy

Horor je žánr, který má své příznivce i odpůrce. Pokud patříte také k příznivcům, možná vás zaujmou ze seznamu některé tituly nebo si zavzpomínáte na filmy, které se vám také líbily.

V tomto článku bych vám rád představil mých 20 oblíbených hororových filmů, které mě nějakým způsobem zaujaly, pobavily nebo vyděsily. Nejedná se o objektivní žebříček, ale o můj osobní výběr.

Článek

Horor je žánr, který má své příznivce i odpůrce. Někteří lidé milují pocit strachu a napětí, které tento žánr dokáže vyvolat, zatímco jiní se ho raději bojí. Patřím k té první kategorii a mám rád filmy, kde se divák dobrovolně podrobí stresové zkoušce, která se nereálně odehrává v temných chodbách, s šokujícími a skřípajícími zvuky, a nepřítelem, který přijde v nejméně vhodnou chvíli. Proč na tohle vlastně chodíme do kina? Možná proto, že při pohledu na horor se nám chvějí kolena a zároveň se v nás probouzí ta podivná radost z napětí a strachu. Také milujete ten pocit, když se vám naježí chlupy na zádech a srdce začne bít o sto šest?

Během let jsem viděl nespočet hororových filmů, a i když se některé z nich časem staly klasikami, jiné zase zapadly do zapomnění, vždycky se najde nějaký nový horor, který mě dokáže vyděsit.

A právě o těchto hororech bych vám dnes chtěl říct. Připravil jsem pro vás seznam mých dvaceti oblíbených hororů, které byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Seznam 20 hororových filmů

Psycho (1960) - Alfred Hitchcock si nás vybral na nocleh do Batesova motelu, a tam jsme se naučili, že když slyšíte tu duhovou melodii v hlavě, je čas utíkat. Klasika hororového žánru, která je dodnes považována za jeden z nejlepších hororů všech dob.

V zajetí démonů (2013) - Americký horor od Jamese Wana, který je založen na skutečných případech paranormálních vyšetřovatelů Eda a Lorraine Warrenových. Příběh o rodině, která se nastěhuje do starého domu, kde začnou dít strašidelné věci. Film je plný napětí, atmosféry a výborných hereckých výkonů. Patrick Wilson jako Ed Warren a Vera Farmiga jako Lorraine Warren jsou jedny z nejlepších filmových vyšetřovatelů všech dob.

Osvícení (1980) - Mistrovské dílo od Stanleyho Kubricka, které je adaptací románu Stephena Kinga. Příběh o spisovateli, který se s rodinou nastěhuje do opuštěného hotelu na zimu, aby tam napsal knihu. Postupně však začne propadat šílenství a ohrožovat svou ženu a syna. Film je plný symboliky, atmosféry a nezapomenutelných scén. Jack Nicholson jako Jack Torrance je jedna z nejlepších filmových šílenců všech dob.

To (2017) - Americký horor od Andy Muschiettiho, který je adaptací románu Stephena Kinga. Příběh o skupině dětí, které se musí postavit svým strachům a zlému klaunovi jménem Pennywise, který je pronásleduje.

Vymítač ďábla (1973) - Klasický horor, který zůstává jedním z nejstrašidelnějších filmů všech dob. Příběh sleduje exorcismus mladé dívky, která je posedlá démonem. Film je znám svými intenzivními a náročnými scénami exorcismu, které vytvořily nezapomenutelné momenty hororové kinematografie. „Vymítač ďábla“ nejen vyvolává hrůzu, ale také se zabývá tématy víry a síly dobra a zla.

Insidious (2010) - Americký horor od Jamese Wana, který je o rodině, která se přestěhuje do nového domu, kde začnou dít podivné věci. Zjevují se zde děsivé postavy a je slyšet šepot. Situace vygraduje ve chvíli, kdy se jeden ze synů neprobudí. Lékaři příčinu jeho kómatu nedokážou vysvětlit a rodina musí hledat pomoc u paranormálních odborníků.

Kruh (2002) - „Kruh“ je americkým remakem japonského hororového filmu „Ring“ , který posunul koncept děsivého videa na novou úroveň. Film sleduje novinářku Rachel Keller (Naomi Watts), která se pokouší rozluštit tajemství smrti svého synovce po tom, co zjistí, že kdokoliv, kdo vidí určité video, zemře za sedm dní.

Věc (1982): Sci-fi horor od Johna Carpentera, který je remakem filmu z roku 1951. Příběh o skupině vědců na Antarktidě, kteří narazí na mimozemskou bytost, která dokáže napodobit jakoukoli formu života. Film je plný paranoie, napětí a speciálních efektů.

Děsivé dědictví (2018) - Horor o rodině, která se přestěhuje do starého domu, v němž se skrývá temné tajemství.

Sinister (2012) - Americký horor od Scotta Derricksona, který je o spisovateli detektivních románů, který objeví na půdě svého domu staré filmové pásy, související se záhadnými vraždami, jež se tu kdysi staly. Pátráním po vrahovi však zkříží cestu celé své rodiny s neznámou nadpřirozenou bytostí a uvrhne ji tak do obrovského nebezpečí.

Babadook (2014) - Australský horor od Jennifer Kentové, který je o matce a synovi, kteří jsou pronásledováni strašidelnou bytostí z dětské knihy.

Saw (2004) - Americký horor od Jamese Wana, který zahájil celou sérii filmů o sadistickém vrahu Jigsawovi. Příběh o dvou mužích, kteří se probudí v zaplombované koupelně a musí hrát smrtelnou hru, aby unikli. Film je plný napětí, překvapivých zvratů a brutálních pastí.

Šestý smysl (1999) - Psychologický horor od M. Night Shyamalana, který proslavil jeho typické zvraty na konci filmu. Příběh o dětském psychologovi, který se snaží pomoci malému chlapci, který tvrdí, že vidí mrtvé lidi. Film je plný emocí, atmosféry a nečekaných odhalení. Bruce Willis jako Malcolm Crowe a Haley Joel Osment jako Cole Sear.

Lesní duch (2013) - Americký horor od Fede Alvareze, který je remakem filmu Lesní duch z roku 1981 (ten je sice kultovní, ale dnes už mi zpracováním přijde žertovný). Příběh o pěti přátelích, kteří se vydají na chatu v lese, kde objeví knihu mrtvých a probudí démony. Film je plný gore, napětí a nápaditosti.

X (2022) - Horor o skupině filmařů, kteří se vydávají na natáčení do odlehlého domu a brzy zjišťují, že nejsou sami.

Ti druzí (2001): Španělsko-americký horor od Alejandra Amenábara, který je o matce a jejích dvou dětech, kteří žijí v izolovaném domě během druhé světové války. Film je plný atmosféry, napětí a překvapivého zvratu na konci.

Černý telefon (2022) - Horor o chlapci, který je unesen vrahem a uvězněn ve sklepě, kde ho navštěvuje duch dívky, která byla unesena a zavražděna.

Paranormal Activity (2007) - Americký horor od Orena Pelie, který je o mladém páru, který začne natáčet svůj domov, aby zachytil paranormální jevy. Film je plný realismu, napětí a strachu.

Halloween (2018): Americký horor od Davida Gordona Greena, který je pokračováním filmu Halloween z roku 1978. Příběh o Laurie Strode, která se po čtyřiceti letech opět střetne s maskovaným zabijákem Michaelem Myersem. Film je plný napětí, atmosféry a návratu Jamie Lee Curtis do své ikonické role.

Ozvěny mrtvých (1999) - Tom Witzky (Kevin Bacon) je dobrý manžel a otec rodiny, který začne mít vize po hypnóze. Tento film je plný napětí a paranormálních jevů.

A tak končí můj seznam 20 oblíbených hororů. Tato sbírka mi připomíná, proč milujeme hororový žánr. Možná v nich naleznete své oblíbené, nebo vás navede k odvaze a budete chtít prozkoumat nějaký nový hororový zážitek. Klidně se v komentářích podělte o tituly, které by ve vašem seznamu nesměly chybět. Buďte však připraveni, protože v hororech se nikdy neví, co vás čeká za dalším rohem, za zamčenými dveřmi nebo v temném lese.

Použité zdroje: www.filmer.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Alfred Hitchcock

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz