Hlavní obsah
Jídlo a pití

Anketa: Která česká klasika vyhraje? Hlasujte pro své oblíbené české jídlo

Foto: PublicDomainPictures / Pixabay

Anketa: Od svíčkové po koprovku. Která česká specialita je vaše nejoblíbenější?

České kuchyni se dostává uznání po celém světě, a není se čemu divit. Naše tradiční pokrmy hřejí nejen na těle, ale i na duši. Ale která z našich pochoutek si zaslouží korunu královny českého stolu?

Článek

Česká kuchyně je pozoruhodný mix původních receptů i chutí převzatých od našich sousedů. Časem jsme si některá jídla tak přizpůsobili, že už je považujeme za ryze naše. Ať už jde o guláš z Maďarska nebo řízek z Vídně, dali jsme jim český rukopis. Teď tvoří základ našich rodinných oslav i hospodských menu. Ale která z těchto pochoutek je ta opravdová hvězda českého stolu?

Sedm pilířů české kuchyně

Svíčková na smetaně

Nedělní klasika, co rozvoní celý byt. Hovězí v sametové omáčce s knedlíkem a brusinkami probouzí vzpomínky na dětství. Když babička dělala svíčkovou, nikdo se nevymlouval z oběda. Zvláštní spojení sladkosti a silné chuti, která funguje.

Vepřo-knedlo-zelo

Trojka, co nikdy nezklame. Kombinace šťavnatého vepřového, houskových či bramborových knedlíků a zelí je podpisem české hospody. Vepřo-knedlo-zelo je kulinářská hymna.

Guláš s knedlíkem

Z Maďarska k nám přišel, u nás zdomácněl. Náš hovězí guláš je hustší, tmavší a s knedlíkem namísto noků. S pivem chutná nejlépe. Recept přežívá generace, každá rodina má svou verzi.

Smažený sýr s hranolky

Studentská spása a hospodská jistota. Smažák s tatarkou a hranolky zachránil nejeden večírek. V křupavém obalu se ukrývá tekoucí sýrové srdce.

Smažený řízek s bramborovým salátem

Vánoční stálice, co si našla cestu i na běžný stůl. Křupavý vepřový nebo kuřecí řízek s bramborovým salátem je dvojka jak ze žurnálu.

Kachna se zelím a knedlíkem

Nedělní oběd, co potěší celou rodinu. Křupavá kůže, šťavnaté maso a sladkokyselé červené zelí. Prostě poezie na talíři. A knedlík? Ten nasaje všechny šťávy.

Koprová omáčka s hovězím masem a knedlíkem

Láska nebo nenávist. Nic mezi tím. Svěží kopr s hovězím a houskový knedlík rozděluje rodiny i přátele. Osobně jsem koprovku začal jíst až ve třiceti, teď je moje oblíbená a je fakt návyková.

Každé z těchto jídel je malým kulinářským zázrakem. Každé má své oddané fanoušky. Ale které je opravdu to nejoblíbenější? To je otázka, na kterou hledáme odpověď.

Anketa

Které z těchto tradičních jídel je vaše nejoblíbenější?
Svíčková na smetaně
30,8 %
Vepřo-knedlo-zelo
11,5 %
Guláš s knedlíkem
7,7 %
Smažený sýr s hranolky
0 %
Řízek s bramborovým salátem
42,3 %
Kachna se zelím a knedlíkem
7,7 %
Koprová omáčka s hovězím masem a knedlíkem
0 %
Celkem hlasovalo 26 čtenářů.

A co vaše tajné rodinné recepty? Možná právě vaše babička vařila něco, co žádná restaurace nenabízí. Chybí vám v seznamu rajská omáčka, plněné ovocné knedlíky nebo třeba plněné papriky? Napište nám do komentářů o jídle, které vám zpříjemňovalo dětství nebo nesmí chybět na vašem svátečním stole.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz