Hlavní obsah
Hry

Čtyři logické úlohy pro školáky, které málokdo z dospělých vyřeší správně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wayhomestudio / Freepik

Testování logiky na matematických úlohách

Představíme vám čtyři matematické úlohy, které testují starší děti ZŠ z logického myšlení. Mnozí dospělí však s těmito úlohami marně zápasí. Tak schválně. Zkuste je vyřešit!

Článek

Následující úlohy jsou určeny pro žáky ZŠ (11 - 13 let) k procvičování logiky zábavnou formou na matematických příkladech. Nejedná se o nejvyšší obtížnost, jsou i vhodné k procvičování logického myšlení a matematických znalostí všech generací.

Na konci článku naleznete správná řešení a anketu, ve které si můžete své výsledky poměřit s ostatními. Přejeme hodně zdaru při řešení!

1. Zlaté mince

V lodním kufru je 5 beden, v každé bedně jsou 3 krabice a v každé krabici je 10 zlatých mincí. Kufr, bedny i krabice jsou zamčené vždy jedním zámkem. Určete nejmenší počet zámků, které musíme otevřít, abychom získali 50 zlatých mincí.

2. Čtyřmístná čísla

Kolik existuje čtyřmístných čísel, které mají na pozici stovek číslici 3 a součet zbývajících číslic je také tři?

3. Nákupní vozíky

U obchodu stojí dvě řady zasunutých nákupních vozíků. První řada měří 2,9 m a je z 10 vozíků. Druhá řada je složena z 20 vozíků a je dlouhá 4,9 m. Jaká je délka jednoho vozíku?

4. Hotelové pokoje

V hotelu jsou pokoje označeny trojcifernými čísly. První číslice určuje patro hotelu, další dvě číslice označují číslo pokoje (např. číslo 134 označuje pokoj číslo 34 v 1. patře). Hotel má celkem 5 pater, v každém patře je 35 pokojů (např. pokoje v 1. patře jsou označeny čísly 101-135). Kolikrát byla k označení všech hotelových pokojů použita číslice 2?

Správná řešení

  1. 8 zámků
  2. 6 čísel
  3. 1,1 m
  4. 105×

Anketa

Kolik úloh jste správně vyřešili?
Žádnou
16,8 %
Jednu
19,4 %
Dvě
16,8 %
Tři
19,4 %
Čtyři
27,6 %
Celkem hlasovalo 196 čtenářů.

Pokud vás úlohy zaujaly, vyzkoušejte i další logické testy a hádanky.

Použité zdroje: Freepik, Univerzita Palackého v Olomouci / ZŠ Trávník / projekt Vševěd

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz