Hlavní obsah
Hry

Jen málokdo dokáže vyřešit tento hlavolam. Podaří se to vám?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Qizy

Logický hlavolam s doplňováním čísel, který dokáže potrápit.

Abyste úspěšně vyřešili tento matematický hlavolam, budete potřebovat nejen matematické dovednosti, ale také schopnost logického uvažování. Především se s tím poperou jedinci s vyšším IQ. A co vy?

Článek

Zadání

Vaším úkolem je doplnit do černých polí správně všechna čísla 1 až 9. Čísla v zelených polích představují výsledek pro daný řádek nebo sloupec. Vzhledem k tomu, že se není kromě výsledků od čeho odrazit, bude hodně záležet na vašem logickém postupu.

Foto: Qizy

Doplňte do černých polí na správná místa všechna čísla 1 až 9

Nezapomeňte, že musí být dodrženy matematické operace. Násobení má samozřejmě přednost před odčítáním a sčítáním. Nikam nespěchejte, čas vás netlačí.

Anketa

Podařilo se vám vyřešit tento hlavolam?
Ano, bylo to pro mě snadné!
51,7 %
Ano, ale hezky mě potrápil!
3,4 %
Nepodařilo!
44,9 %
Celkem hlasovalo 29 čtenářů.

Tip pro podobné úlohy

Pro zdárné a snadnější vyřešení hlavolamu je důležitý postup řešení.

Existuje znak násobení vysoké hodnoty, který výrazně omezuje možné kombinace: 1-5×9 (1-9×5) a 4-6×8 (4-8×6). Ostatní jsou nemožné, pokud do levé buňky vložíte jiné číslo, nebudete moci porovnat různá a celá čísla ve středové a pravé buňce. Celkem dostaneme 2 varianty v levé buňce a 4 varianty v každé z následujících buněk. Totéž lze provést se středovým sloupcem.

Pokud začnete od horního řádku, kde je pouze sčítání a odčítání, budete mít [5,6,7,8,9]-[1,2,3,4]+[5,6,7,8,9] , to je 4-5 variant pro každou buňku.

Pokud začnete od levého sloupce, kde je násobení, ale hodnota rovnosti je pouze 11, dostanete spoustu variant s násobením jednou. A nakonec můžete do každé buňky sloupce vložit libovolné číslo, což v dalším řešení nepomůže.

Proto je rozumné ve většině případů začít s největšími hodnotami.

Správné řešení

Foto: Qizy

Správné řešení

Ať už se vám hlavolam podařilo vyřešit, nebo ne, důležité je, že jste se do něj pustili a dali svému mozku zabrat. I samotný pokus o řešení je cenným cvičením pro vaši mysl.

Samozřejmě, obzvlášť velkou pochvalu si zaslouží ti, kteří se dopracovali ke správnému řešení vlastními silami a výpočty.

Pro další procvičení mozku a logického myšlení vyzkoušejte i naše matematické úlohy.

Nebojte se pustit se do výzev a trénovat svůj mozek!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz