Hlavní obsah
Věda

Kterou mozkovou hemisféru máte dominantní? Zjistíte tímto testem!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Qizy.cz

Mozek je složitý orgán, který je zodpovědný za mnoho našich myšlenek, pocitů a činů. Je rozdělen na dvě hemisféry, které jsou spojeny mozkovým mostem. Každá hemisféra mozku má své vlastní silné a slabé stránky.

Článek

Než se pustíme do samotného testu, povíme si něco o mozkových hemisférách, níže se pak můžete otestovat a v anketě porovnat váš výsledek s ostatními.

Je důležité si uvědomit, že dominance mozkových hemisfér není binární. Většina lidí má mírně dominantní jednu hemisféru a tu se testem níže pokusíme zjistit i u vás. Test dominance mozkových hemisfér není lékařský test a nemůže být použit k diagnóze žádných poruch mozku. Může však být použit k získání lepšího pochopení toho, jak váš mozek funguje.

Levá mozková hemisféra je zodpovědná za logické a lineární myšlení, řeč, čtení a psaní. Pravá mozková hemisféra je zodpovědná za kreativní a obrazné myšlení, hudbu, umění a prostorovou orientaci.

Existuje několik přínosů pro člověka, když bude vědět, která mozková hemisféra je u něj dominantní.

  • Pochopení vlastního myšlení a chování: Znalost dominantní hemisféry mozku může lidem pomoci lépe pochopit, jak myslí a chovají se. To může být užitečné pro lidi, kteří se snaží zlepšit své komunikační dovednosti, řešení problémů nebo kreativní myšlení.
  • Volba vhodných povolání: Znalost dominantní hemisféry mozku může lidem pomoci při výběru vhodných povolání. Například lidé s dominantní levou hemisférou mohou být úspěšní v povoláních, která vyžadují logické a analytické myšlení, jako je inženýrství, matematika nebo věda. Lidé s dominantní pravou hemisférou mohou být úspěšní v povoláních, která vyžadují kreativní a obrazné myšlení, jako je umění, hudba nebo psaní.
  • Výuka: Znalost dominantní hemisféry mozku může učitelům pomoci přizpůsobit výuku individuálním potřebám studentů. Například studenti s dominantní levou hemisférou mohou lépe učit se prostřednictvím logických a strukturovaných postupů, zatímco studenti s dominantní pravou hemisférou mohou lépe učit se prostřednictvím obrazných a kreativních aktivit.
  • Léčba: Znalost dominantní hemisféry mozku může být užitečná pro lékaře při léčbě mozkových poruch. Například lidé s poruchami levé hemisféry mohou mít problémy s řečí, čtením a psaním, zatímco lidé s poruchami pravé hemisféry mohou mít problémy s prostorovou orientací, rozpoznáváním tváří a hudebním sluchem.

Celkově lze říci, že znalost dominantní hemisféry mozku může lidem pomoci zlepšit jejich chápání vlastního myšlení a chování, udělat lepší volby v životě a úspěšněji se učit a pracovat.

Test dominance mozkových hemisfér:

Anketa

Která mozková hemisféra vám vyšla v testu jako dominantní?
Levá hemisféra
52,2 %
Pravá hemisféra
47,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1083 čtenářů.

Prošli byste testem pro udělení českého občanství?

Další testy a kvízy naleznete na Qizy.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz