Hlavní obsah
Hry

Rébus se spirálou čísel - Děti to zvládají vyřešit, zvládnete to také?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Qizy

Zkuste si chvíli dát pauzu a odreagovat se malým matematickým rébusem s čísly. Není nijak složitý a zvládnou je i děti základních škol. Jde o zábavný úkol bez použití kalkulačky a tužky.

Článek

K vyřešení této hádanky vám postačí bystrá hlava, nepotřebujete kalkulačku ani tužku a papír. Tato hádanka trénuje vaše soustředění, paměť a základní matematické znalosti.

Zadání

Na obrázku vidíte čtvercovou síť, ve které jsou spirálovitě uspořádána čísla začínající ze středu jedničkou. Sedm čísel máte předvyplněných, zbývající čísla si už ve své hlavě postupně doplníte až k poslednímu pravému spodnímu poli č. 49. Nás budou zajímat čísla, která doplníte místo otazníků na zvýrazněných polích na stejné úhlopříčce jako se nachází číslo 7. Otázka tedy zní: Kolik z těchto čísel jsou prvočísla?

Foto: Qizy

Rébus se spirálou čísel - prvočísla

Jak sami vidíte, nebylo to nic složitého a vyřešení tohoto rébusu vám jistě trvalo jen chvilku.

V anketě níže si můžete porovnat své výsledky s ostatními.

Anketa

Který výsledek rébusu se shoduje s vašim?
0
0 %
1
0 %
2
18,8 %
3
81,3 %
4
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Řešení

Nejprve jste si doplnili čísla do všech polí a tím jste postupně zjistili, že místo otazníků schází čísla 19, 23, 39 a 47. Jediné z těchto čísel není prvočíslem číslo 39. Zbývající jsou prvočísla. Správná odpověď je tedy 3.

Pokud rádi luštíte matematické hádanky, vyzkoušejte i naše další matematické úlohy a testy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz