Hlavní obsah
Umění a zábava

Slangový kvíz: Jak dobře rozumíte neformální češtině?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Qizy.cz

Rozšiřte svůj slovník s naším slangovým kvízem a odhalte, jak jste na tom.

Zkuste své lingvistické dovednosti s naším slangovým kvízem! Od prastarých výrazů až po moderní slang - uvidíme, jestli jste připraveni bavit se jako místní a jak rozumíte slovům, která nejspíš v učebnicích nenajdete.

Článek

O slangu

Nejprve si povíme co vlastně ten slang je. Slang je neformální a specifická forma jazyka, která se vyvíjí v rámci různých sociálních skupin, komunit a generací. Novotvary, zkreslená slova či fráze vytvářejí specifický význam pro danou skupinu.

O kvízu

Vítejte u našeho zábavného a poučného slangového kvízu! Pokud jste se někdy divili nad tím, co vlastně znamenají výrazy jako „jít na bednu“ nebo „fidlovačka“, pak jste na správném místě. Náš kvíz obsahuje téměř dvacet českých slangových výrazů, které se vyskytují v hovorové mluvě po celé republice a mezi různými generacemi. Některé z těchto slov a frází mohou být pro vás zcela nové, zatímco jiné jsou vám možná velmi povědomé.

Ovládání

Vaším úkolem je pro každý výraz vybrat správný význam z nabízených odpovědí. Kvíz bude pečlivě hodnotit vaše znalosti a přidělí vám známku podobně jako ve škole. Zda se stanete nezpochybnitelným slangovým guru nebo budete potřebovat ještě trochu tréninku, zjistíte po dokončení kvízu.

A to není vše! Své skóre a známku získanou ze slangových výrazů můžete sdílet se svými přáteli a vyjádřit jim, že jste se právě stali mistry českého hovorového jazyka :) .

Pod kvízem naleznete anketu, ve které můžete hlasovat a poměřit si tak své znalosti neformální češtiny s ostatními.

Protože svět slangových slov je pestrý a plný překvapení, budeme rádi za přidání slangových výrazů i od vás zde do komentářů - ostatní mohou hádat.

A nyní už zkuste své štěstí a ukažte, jak jste ve slangu zdatní!

Slangový kvíz

Doporučujeme

Tento krátký mozkový test odhalí vaše schopnosti

Anketa

Jakou známku jste získali ve Slangovém kvízu?
1
35,8 %
2
51,5 %
3
11,6 %
4
1 %
5
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 293 čtenářů.

Naše další kvízy naleznete na Qizy.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz