Hlavní obsah
Umění a zábava

Tajný playlist Steva Jobse: Co poslouchal tvůrce iPodu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Qizy / Flux AI

Pro Steva Jobse byla hudba více než jen zábavou. Byl přesvědčen o její schopnosti ovlivňovat náladu, kreativitu a produktivitu.

Steve Jobs, spoluzakladatel a bývalý ředitel společnosti Apple, byl známý svou vášní pro technologie, design a také hudbu. Jeho hudební preference byly rozmanité a odrážely jeho inovativního ducha.

Článek

Představte si Steva Jobse, muže, který změnil svět technologií, jak se pohodlně usadí ve svém minimalisticky zařízeném obývacím pokoji. Na pozadí tiše vrní gramofon a pokojem se line měkký zvuk vinylové desky. Co asi poslouchá?

Jobs nebyl jen technologický vizionář, ale také vášnivý milovník hudby. Jeho playlist by vás možná překvapil svou rozmanitostí a hloubkou.

Rockové kořeny a rebelská duše

Steve byl dítětem 60. let, a to se odráželo i v jeho hudebním vkusu. The Beatles byli jeho srdeční záležitostí. Dokázal hodiny diskutovat o genialitě alba „Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band“. Představte si Jobse, jak si pobrukuje „A Day in the Life“ při práci na prvním Macu.

Ale nebyli to jen Beatles. Bob Dylan se svým „Like a Rolling Stone“ rezonoval s Jobsovou rebelskou povahou. Možná právě při poslechu této písně se zrodila myšlenka „Think Different“.

Klasika v Silicon Valley

Překvapivě, uprostřed chaosu Silicon Valley, nacházel možná Jobs klid v klasické hudbě. Johann Sebastian Bach byl jeho favoritem. Jobs obdivoval matematickou přesnost a emocionální hloubku Bachových skladeb. Představte si ho, jak při poslechu „Goldbergových variací“ přemýšlí nad designem prvního iPodu.

Moderní zvuky a experimenty

I když měl Jobs kořeny v klasickém rocku, nebál se experimentovat s novějšími zvuky. Radiohead a jejich album „OK Computer“ ho fascinovalo svou futuristickou atmosférou. Možná právě skladba „Paranoid Android“ inspirovala některé z nejodvážnějších designových rozhodnutí Apple.

Hudba jako inspirace

Pro Jobse nebyla hudba jen zábavou, ale zdrojem inspirace. Říkával, že kreativita Boba Dylana ho naučila, jak důležité je neustále se obnovovat. Možná i perfekcionismus Beatles při nahrávání ve studiu se odrážel v jeho vlastním přístupu k vývoji produktů.

Když příště uslyšíte „Here Comes the Sun“ od Beatles nebo Bachovu „Árii na G struně“, vzpomeňte si na Steva Jobse. Muže, který dokázal propojit světy technologie a umění způsobem, který změnil náš svět. Jeho playlist nebyl jen sbírkou písní, byl to soundtrack k revoluci v osobních počítačích a digitálních zařízeních.

A kdo ví? Možná právě teď, někde v éteru, Steve Jobs ladí svůj nebeský iPod a s úsměvem poslouchá první tóny „Imagine“ od Johna Lennona, přemýšleje o budoucnosti, kterou pomohl vytvořit.

Zdroj: Walter Isaacson, „Steve Jobs“ (oficiální biografie)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz