Hlavní obsah

V tomto příkladu mnozí dospělí chybují. Zvládnete jej správně vypočítat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Qizy

Správný výpočet tohoto příkladu může být pro mnohé oříškem

Představíme vám velmi snadný příklad, se kterým si bezchybně poradí většina školáků. Bohužel mnozí dospělí v něm často chybují. Patříte mezi ně, nebo jej zvládnete vypočítat správně?

Článek

Nejprve si příklad prohlédněte a zkuste si jej z hlavy spočítat. Svůj výsledek si můžete v anketě níže porovnat s ostatními. Pak se podíváme na výpočet a správný výsledek.

Anketa

K jakému výsledku jste dospěli?
3
54,4 %
12
40 %
Jinému
5,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 305 čtenářů.

Možná můžete namítat, že zápis příkladu není zcela jednoznačný a může vést k rozdílným výkladům. Jeho nejednoznačnost může někomu připadat kvůli nedostatku závorek. Setkali jsme se i s názory, že je někdo déle ze školy a proto si to už nepamatuje, nebo se to dříve učili jinak.

Každopádně i tento zápis příkladu má jediný správný výsledek. A nyní se podíváme na způsoby výpočtu, ke kterým při řešení nejčastěji dochází.

Způsob výpočtu č. 1

Kvůli nedostatku jasných seskupovacích symbolů může být výkladem provedení násobení před dělením:

24 ÷ 4 (8 ÷ 4) = 24 ÷ (4 × (8 ÷ 4))

Provádíme rozdělení:

8 ÷ 4 = 2

Dosazení hodnoty zpět

24 ÷ (4 × 2) = 24 ÷ 8 = 3

Proto je podle této interpretace výsledek 3.

Způsob výpočtu č. 2

Tento způsob výpočtu se řídí standardním pořadím operací, které je často reprezentováno zkratkou PEMDAS. Podle této konvence se přednost násobení a dělení před sčítáním a odčítáním provádí zleva doprava. Použití tohoto postupu:

24 ÷ 4 (8 ÷ 4) = 24 ÷ 4 × (8 ÷ 4)

Nejprve provedeme rozdělení:

24 ÷ 4 = 6

8 ÷ 4 = 2

Dosazení hodnot zpět do výrazu:

6 × 2 = 12

Podle této interpretace výsledek 12.

Správné řešení

Protože se příklad 24 ÷ 4 (8 ÷ 4) může zdát matoucí, je důležité si ho pečlivě prostudovat a dodržovat pravidla priorit operací (2. způsob výpočtu). To nám umožní dosáhnout správného výsledku a vyhnout se zbytečným chybám.

Nejprve se zaměříme na část v závorkách, tedy (8 ÷ 4). Zde je výsledek 2. Nyní se dostáváme k problematické části. Mnoho lidí se domnívá, že následujícím krokem je vynásobit 4 a 2, jelikož jsou přímo za sebou. Toto je však chybou.

Podle matematických pravidel musíme nejprve provést dělení, než se pustíme do násobení. Takže 24 ÷ 4 × 2. Vydělíme 24 čtyřmi a získáme výsledek 6.

Nakonec provedeme násobení: 6 × 2 = 12. Číslo 12 je tedy správný výsledek celého příkladu.

Pokud se vám příklad líbil, podívejte se i na naše další matematické příklady a hádanky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz