Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Dokážete správně vypočítat příklad 6:2(2+1)=?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Qizy.cz

Řešení tohoto příkladu dělá mnoho lidem problémy. Jak jste na tom vy?

Matematický příklad 6:2(2+1) může být na první pohled jednoduchý, ale skrývá v sobě hádanku. Někteří lidé jej vyřeší jako 9, zatímco jiní jako 1.  Přečtěte si náš článek a dozvíte jak správně vyřešit tento matematický příklad.

Článek

Matematický příklad 6:2(2+1)=?

Někteří lidé jej vyřeší jako 9, zatímco jiní jako 1. Která odpověď je správná a jaké jsou pravidla a konvence pro výpočet podobných příkladů? Přečtěte si náš článek a dozvíte se vše, co potřebujete vědět o pořadí operací a jak správně vyřešit tento matematický příklad. Nechte se vtáhnout do světa matematiky a objevte tajemství tohoto příkladu!

Je důležité poznamenat, že vyjádření 6:2(2+1) není zcela jednoznačné a může vést k různým interpretacím. V takových situacích je důležité uplatňovat matematická pravidla a konvence, která určují pořadí operací. Tímto příkladem se zdůrazňuje důležitost porozumění matematickým zákonitostem a konzistentního používání matematických pravidel při výpočtech. To zajišťuje jednoznačnost a korektnost výsledků.

Níže vám poskytneme správné řešení a nyní můžete přidat svůj hlas v anketě na správný výsledek:

Anketa

Jaký je podle vás výsledek příkladu 6:2(2+1)?
1
38,9 %
9
56,9 %
Jiný
3 %
Nevím
1,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 897 čtenářů.

Při výpočtu matematických příkladů je důležité dodržovat pravidla pořadí operací. Tato pravidla určují, které operace by měly být provedeny nejdříve, aby bylo možné vyhodnotit daný matematický výraz.

PEMDAS je zkratka pro pořadí operací v matematice. Každé písmeno zkratky představuje jednu operaci nebo skupinu operací, které by měly být provedeny v určitém pořadí při vyhodnocování matematického výrazu.

PEMDAS znamená:

P - Závorky (Parentheses) E - Exponenty (Exponents) M - Násobení (Multiplication) D - Dělení (Division) A - Sčítání (Addition) S - Odčítání (Subtraction)

Nejprve by měly být vyřešeny operace v závorkách, poté exponenty, násobení a dělení (zleva doprava) a nakonec sčítání a odčítání (zleva doprava). Toto pravidlo pomáhá zajistit, že matematický výraz bude vyhodnocen správně a že výsledek bude správný.

Foto: Qizy.cz

Příklad 6:2(2+1) vyvolává různé interpretace a někdy vede k rozdílným výsledkům

Je důležité si dát pozor na to, že násobení a dělení mají stejnou prioritu a jsou vyhodnocovány zleva doprava. Stejně tak sčítání a odčítání mají stejnou prioritu a jsou vyhodnocovány zleva doprava.

Zde je další příklad: 4 + 3 × 2. Podle pravidel pořadí operací bychom nejprve měli vyřešit násobení, takže 3 × 2 = 6. Poté se vyřeší sčítání, takže 4 + 6 = 10. Správným řešením tohoto příkladu je tedy 10.

Správné řešení příkladu 6:2(2+1)

Správným řešením příkladu 6:2(2+1) je 9.

1) Nejprve se vyřeší operace v závorkách, takže 2+1=3. 

2) Poté se vyřeší dělení, takže 6:2=3. 

3) Nakonec se vyřeší násobení, takže 3*(2+1)=9. 

Toto je správný postup výpočtu podle pravidel pořadí operací.

Další matemetické hádanky, příklady a testy naleznete na stánkách Qizy.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz