Hlavní obsah
Názory a úvahy

Čeští důchodci se mají skvěle, ukázal světový průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přečetl jsem si článek na CNN Prima News s názvem Čeští důchodci se mají skvěle, ukázal světový průzkum. V kvalitě života předčili Německo i USA… v diskuzi se strhla bouře.

Článek

Tak takový malý pokus, shrnout několik dat. Asi se to nebude lidem líbit, ale utkvělá představa Čecha o tom, že životní úroveň je, nebo vůbec životní úroveň lidí je jen dán výší příjmu, nebo důchodu, je úplně dětinská. Nejsou ve svém celkem omezeném chápání schopni posoudit všechna fakta. Kupříkladu průměrný Čech neví, že Německý důchodce si i PO ODCHODU DO DŮCHODU NADÁLE PLATÍ Z DŮCHODU ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Podle tabulek celá čtvrtina Německých seniorů pobírá důchod kolem 900 euro. Tzn, kolem 22 000 Kč. Částka, kterou Německý důchodce platí za zdravotní pojištění, činí 14,6 % z důchodu. Jestli jsem to správně spočítal, tak si z toho důchodu odečtěte 3150 Kč. Čtvrtina důchodců v Německu tedy má důchod kolem 18 850 Kč.

Čech dále srovná cenu zboží v obchodech. Ta se někdy skutečně dostane v Německu pod cenu v ČR. Ovšem zcela jinak je to s cenami služeb. Ty jsou vždy dražší než u nás, prostě proto, že život v Německu je dražší v jiných směrech. Třeba v Německé levné restauraci dostanete jídlo od 300 Kč a výše. Podle stejného aktuálního průzkumu v ČR jídlo v levné restauraci kolem 180 Kč. Tedy skoro o polovinu méně.

No a jsou tady další zajímavá srovnání, která Čechy moc nezajímají. Podle aktuálních dat, nájem ve 3+1 v Německu mimo centrum města stojí kolem 1 100 euro, tedy něco kolem 27000 Kč. V ČR pro byt stejných parametrů platí průměr cca 20 000 Kč. V centru města Německo 1500 euro, tedy kolem 37 500 Kč pro Čecha platí cena 27 000 Kč. Bohužel jsem se nedopídil německé ceny za pobyt v pečovatelských ústavech pro seniory. Bylo mi vysvětleno, že se tak moc liší podle kvality péče, že statistika je sporná. Nicméně i tak prý je cena v těch základních zhruba o třetinu, až polovinu vyšší než v ČR ve srovnání stejné úrovně. Velmi časté proto je, že se Němečtí důchodci na stará kolena snaží dostat do soukromých pečovatelských ústavů v ČR i jiných východních zemí, kde jsou schopni celkem bez problémů existovat z vypláceného důchodu. Takže, až se někdy budete divit, že Vám v restauraci Německý důchodce nedá v spropitné, je to často proto, protože už to, že k nám dojeli, je stálo docela dost, na jejich poměry.

Čech má Německého důchodce za velmi zajištěnou osobu díky tomu, co vidí. Už ho nezajímá, že Němců je cca 83 milionů. V Německu žije cca 21 milionu důchodců, takže něco přes 5 milionů důchodců žije v Německu hůře než český důchodce. Ty ale Čech většinou neuvidí. Protože prostě nemají na to, aby sem vůbec přijeli. Nebo i do jiných destinací, kde se s nimi můžeme setkat. Německá ekonomika je klasicky kapitalistická s tisíci významnými firmami. Často známými po celém světě. Takže mají i hodně důchodců, kteří si prostě žijí vysoce nad poměry nejen českého důchodce, ale i českého zaměstnance. Při tom počtu 21 milionů důchodců, by byť jen 10 % takto bohatých znamenalo 2 miliony velmi bohatých důchodců. Ti zcela jistě nesedí v Německu, ale cestují po světě a jsou velmi dobře vidět. Další potom podle toho, kolik byli schopni spořit podle toho, kolik vydělali v poměru na životní náklady v Německu. Pro Čecha to okamžitě znamená, že se jedná o zemi, kde má skoro každý důchodce 3× za rok na dovolenou, jachtu, BMW.

Všechna tato čísla platí samozřejmě i pro pracujícího Němce. Češi ovšem nesrovnávají, že v Německu prakticky zdravotnictví zdarma NEEXISTUJE. Poplatky jsou tam dost vysoké, že jsou dražší všechny služby, vyšší nájmy a podobně. Dá se hodně vydělat, když v Německu pracujete a přijedete žít utrácet k nám. Ale už to zdaleka není takový rozdíl, když v Německu i žijete, platíte nájem a všechny služby, které jste v ČR ZVYKLI VYUŽÍVAT. Je to asi zbytečný pokus připomenout Čechům, že se jim životní úroveň i přes momentální krize za poslední desítky let hodně zvedla a začala dohánět i předhánět řadu západních zemí. Češi si velmi rychle zvykli na dvě, tři auta v rodině, domy plné spotřební elektroniky, bazény na zahradě, dovolené v Karibiku, datové služby. Vždy se nakonec podíváme na plat Němce a důchod Němce a usoudíme, že žijeme jako chudák. Neposuzujte jen výše příjmů a výdajů, ale i to, co stát v dané zemi poskytuje za odvody obyvatel.

Řady věcí nejsou vůbec pro jiné země běžné a je jen naše volba, pokud si platíme z našich odvodů zdravotnictví zdarma, v mnohem větší míře i školství, mateřské dovolené a celou řadu jiných služeb. Je to pokus, vysvětlit, že žijeme v relativně bohaté zemi, která navíc docela nesmyslně plýtvá na sociálních podporách v případech, kdy k tomu není žádný důvod! V lidském životě to bývá na etapy. Velmi složité je období, kdy se rodině narodí dítě i více dětí a jeden z rodičů nemůže pracovat. Dále často a velmi často chybí peníze i v důchodu. Ale to neznamená, že tyto kategorie obyvatel i jiných, často vyspělejších zemí jsou na tom lépe. Mají zcela jinak nastaveny životní náklady a podmínky. To je vždy třeba vzít v potaz. Hlavní je podle mě si uvědomit, že České okřídlené dělám jen do výše mé mzdy je skrytá pokrytecká omluva vlastní neschopnosti na sobě pracovat, posouvat se dál, nebo prostě vůbec pracovat. Je to můj názor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám