Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dnes před… (co se tak přihodilo k dnešnímu datu)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Isidore-Stanislaus Helman a Charles Monnet, Volné dílo

Dnes před 235 lety, poprvé po 175 letech, zahajuje francouzský král Ludvík XVI. kvůli prekérní finanční situaci království jednání generálních stavů. Bohužel se to celé dost vymkne…

Osobní výběr dnešních výročí.

Článek

Dnes je den sv. Gotharda, svátek má Klaudie.

Dnes je Mezinárodní den mytí rukou a Den Evropy, v upomínku na založení Rady Evropy.

Dnes má 36. narozeniny Adele.

Dnes před 764 lety nastupuje na trůn mongolské veleříše Kublaj chán, Džingischánův vnuk. Mj. zkonsoliduje dobytí Číny a přenese hlavní město do Khanbaliku, dnešního Pekingu.

Dnes před 680 lety papež Klement VI. přenáší právo korunovat české krále a královny na pražského arcibiskupa.

Dnes před 635 lety na říšském sněmu v Chebu vyhlašuje římsko-německý císař Václav I. (jako český král Václav IV.) zemský mír, jímž rozpouští a zakazuje svazek švábských měst, bojujících už od doby Karla IV. proti jihoněmeckým knížectvím.

Dnes před 590 lety Staré město pražské přechází na stranu umírněných kališníků.

A Přibík z Klenové prolamuje husitskou blokádu obležené Plzně, čímž je před husity definitivně zachráněna.

Dnes před 319 lety umírá císař Leopold I., vládnuvší jako český král 48 let. V reakci na selská povstání v Čechách vydal první robotní patent - Pardubickou pragmatiku, ukončil řádění Bobliga na Šumpersku a hlavně se potýkal s Turky, které jeho generál Evžen Savojský definitivně vytlačil ze střední Evropy na Balkán. Na trůn nastupuje Josef I.

Dnes před 206 lety se narodil Karel Marx, vynálezce komunismu, zrůdné ideologie založené na nenávisti vůči celým skupinám obyvatel. Což rozhodně není důvod mu stavět sochy.

Dnes před 203 lety umírá na ostrově sv. Heleny Napoleon Bonaparte.

Dnes před 133 lety je v New Yorku otevřena koncertní síň, v současnosti známá jako Carnegie Hall, slavnostním koncertem pod taktovkou P. I. Čajkovského.

Dnes před 125 lety se narodil Josef Havlíček, funkcionalistický architekt (Všeobecný penzijní ústav na Žižkově, Molochov na Letné, věžáky v kladenském Rozdělově…)

Dnes před 105 lety se usnáší Rada Ukrajinské národní republiky, že ukrajinská církev má být autokefální, nezávislá na jakékoli jiné, zejména na moskevském patriarchátu. Do života bude toto rozhodnutí uvedeno skoro o 100 let později…

Dnes před 103 lety vybírá Coco Chanel parfémy z palety vzorků od Ernesta Beaux. Nejlíp jí voní vzorek č. 5, který vzápětí nastupuje svou epochální cestu slávy. A při tom je to vcelku jednoduché - jasmín, růže stolistá, kosatec, ylang ylang, vetiver, vanilka, ambra a santálový olej…

Dnes před 101 lety se narodili spisovatelé Karel Štorkán a Daisy Mrázková.

Dnes před 79 lety vypalují nacisté Javoříčko, v Praze propuká povstání. Emanuel Moravec si bere život, když jeho autu dojde benzín v Chotkově silnici.

Dnes před 75 lety je Londýnskou smlouvou založena Rada Evropy.

Dnes před 50 lety ve své výzkumné zprávě o protokolu TCP užijí Vint Cerf a Bob Kahn poprvé pojem internet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz