Hlavní obsah
Názory a úvahy

Výměna ministryně pro VaVaI jako karneval politického matláctví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho jsem hájil šéfku TOP09 proti všelijakým nepodloženým útokům, teď už ale není co hájit.

Článek

Měl jsem docela dlouhou dobu tendenci hájit MPA, předsedkyni TOP09, proti všelijakým hovadným útokům, které neměly žádný reálný základ, jen byly nenávistné.

Ale už to fakt dál nejde – MPA úplně zjevně neovládá ani základní abecedu politického řemesla a vede tu svou partaj do jisté záhuby, resp. do zcela fatálně nezbytné účasti v nějaké volební koalici, např. v pokračování SPOLU, s perspektivou vplynutí do ODS, kde by posílila proevropskou liberální frakci. Což nebyl až tak špatný výsledek na to, jakých plundrů se MPA dopouští.

Na samém počátku byla její zcela školácká chyba nevstoupit do vlády – neúčast předsedy koaliční strany ve vládě je jednak strašně nepraktická z hlediska každodenního fungování koaliční vlády, jednak to partaj dramaticky oslabuje z hlediska působení na veřejnost - předseda partaje vystupující jako ministr a vicepremiér je prostě úplně jinde než předseda žvanírny, zvané Poslanecká sněmovna. MPA samozřejmě měla být ve vládě, měla být předsedkyní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) a vicepremiérkou koordinující vysokoškolský výzkum, AV ČR, GA ČR, TA ČR a výzkumné aktivity ostatních rezortů. Místo toho dala MPA přednost velmi líbivé funkci předsedkyně PS, což sice není úplná bezstarostná flákárna, jak někteří kritici tvrdí, ale ve srovnání s účastí ve vládě je to přeci jenom havaj, taky ale o hodně méně prestižní postavení, měřeno reálným vlivem, nikoli platem a poctami, jichž se šéfovi parlamentní komory dostává.

Takže MPA zvolila jednodušší, méně pracnou a náročnou, zato ale lépe placenou pozici šéfky PS. A do vlády vyslala chaota Válka řídit letální resort zdravotnictví a tetu z Černošic řídit vědu. BTW. už sám fakt, že TOP09 se 14 poslanci má ve vládě o jednoho ministra méně než Piráti, kteří mají poslanců 4, slovy čtyři, vypovídá hodně o vyjednávacích schopnostech TOP09, resp. o tom, jak moc si TOP09 cení pozice předsedkyně PS…

Hlavní ale je toto: teta z Černošic sice o vědě neví téměř nic, je ale velmi pracovitá a usilovná. Takže se téma docela rychle dokázala naučit a díky tomu navrhnout věci, které by opravdu mohly pomoci tomu, aby se výsledky vědy a výzkumu dostávaly snáz a rychleji do praktického užití. Vypracuje k tomu docela obsáhlý koncepční materiál, něco jako „Reforma transferu výsledku vědy a výzkumu do praxe“, který představí veřejnosti na konferenci, kterou uvede a zaštítí premiér. Takže to vypadá, že TOPka si našla svoje téma, získala pro něj premiéra, a udělá všechno pro to, aby do konce volebního období prošly potřebné zákony a novely, aby měla co prodávat vědecké komunitě. Což je nepochybně do značné míry její cílová voličská skupina, a s multiplikativním efektem příbuzných a známých by mohlo tohle téma dostat TOPku nad 5 %. Ve vědecké komunitě se to prodává docela dobře (předsedkyně spolu Transfera, který sdružuje organizace a lidi v oboru přenosu výsledků VaV do praxe: "Moc děkujeme paní ministryni za její prezentaci, a všimněte si, že to je poprvé, co úředníci jedou za námi a zajímají se o naše názory"), mimo ni už hůř – normálního voliče nějaká věda nezajímá.

Takže by bylo logické vysvětlit tetě z Černošic, že se musí víc prodávat obecné veřejnosti, poradit jí, jak na to, a nabídnout finance a kapacity TOP09 a spřízněných subjektů, jak prodat výsledky její práce potenciálním voličům.

A když už tedy chceme udělat ministerskou výměnu, dostat se tak do všech médií a pár dnů si užít mediálního výsluní, je absolutně nezbytné, abychom v téže větě, v níž oznamujeme dobrovolný odchod tety z Černošic, děkujeme ji za její práci a vyprávíme, čemu se bude věnovat nadále, zároveň taky rovnou oznámili, koho nominujeme místo ní. A představili ho a nechali pronést pár zasvěcených vět k tématu. Zvlášť když na tetu z Černošic naléháme už několik týdnů, aby sama odstoupila a máme tak spoustu času najít jejího nástupce a nechat prověřit, jak na něj bude odborná komunita reagovat.

Tak takhle nějak by to bývalo proběhlo, kdyby vedení TOP09 zvládalo ty nejzákladnější dovednosti politického řemesla. Jenže ono to celé probíhá nějak dost odlišně, a to tak moc, že se člověk musí ptát: Dělaj si z nás…., nebo co?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz