Hlavní obsah
Prezidentské volby

Deset důvodů, proč zvolit Petra Pavla prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Pavel

Blíží se prezidentská volba a s ním pro mnohé z nás dilema. Zda jít vůbec volit a koho volit prezidentem.

Článek

Na první otázku je jednoduchá odpověď. Volba prezidenta je jednou z mála možností, kdy máme možnost zasáhnout do společenského dění, společenského klimatu v zemi, ale i postavení naší země ve světě. Volíme nejzřetelnější symbol našeho státu uvnitř i v zahraničí.

Pokud volit nepůjdeme, ztrácíme právo kritizovat poměry v naší zemi.

Otázka druhá je složitější. Andělé neexistují a spasitelé bývají falešní. Navíc každý máme trochu jinou představu o jejich podobě. Musíme tedy vybírat z lidských osobností a náš výběr je navíc omezen na kandidáty, kteří se o tuto funkci ucházejí.

Přesto jsem přesvědčen, že tentokrát volba není tak těžká. Alespoň pro mne. Budu volit Petra Pavla a mám pro to deset dobrých důvodů.

Důvod číslo 1

Prezident našeho státu je především reprezentativní funkce. Uvnitř i navenek. Musí být proto v každé situaci schopen reprezentovat jak vizuálně, tak slovně , umět smysluplně komunikovat, být jazykově dobře vybaven, mít slušné obecné znalosti, samostatné myšlení a musí mít schopnost zaujmout lidi. To vše Petr Pavel beze zbytku plní.

Důvod číslo 2

Kromě reprezentace ale má prezident i významné pravomoci zasahující do chodu státu. Aby je dobře plnil, musí být schopný diplomat, organizátor, obklopit se schopnými poradci i spolupracovníky, umět se rozhodovat v zásadních věcech. A nejde pouze o jeho vliv na justici či ČNB, také je vrchním velitelem armády, což zvláště v dnešních časech je nezanedbatelné. A Petr Pavel by byl jediným vrchním velitelem z kandidátů, který by nebyl pouze formální figurkou v této funkci.

Důvod číslo 3

Nacházíme se ve vážné situaci z hlediska společenského, ekonomického i bezpečnostního. Prezident má mít odvahu dělat i nepopulární, nepopulistická opatření a možná i rozhodovat o lidských životech. Není pochyb, že Petru Pavlovi osobní odvaha nechybí. A to ani když jsou v sázce lidské životy včetně jeho samotného. Jeho působení a mezinárodní ocenění z vojenských misí to dokladuje nade vší pochybnost.

Důvod číslo 4

Se současnou situací úzce souvisí naše možnost ovlivňovat mezinárodní scénu, tedy především rozhodování v EU a NATO. Tedy vahou a respektem českého prezidenta na jednání hlav států. Tady opět platí, že Petr Pavel by byl o několik váhových kategorii výše než zbytek kandidátů. Velmi si např. vážím prezidentky SR Čaputové pro její postoje, ale zároveň vím, že z tohoto pohledu nemá její hlas prakticky žádnou váhu.

Důvod číslo 5

Souvisí se stavem a rozdělením naší společnosti. Platí, že prezident by měl být respektovaný větší částí společnosti. A nejde o pár tisíc hlasů v přímé volbě , ale o opravdovou schopnost mít respekt různých společenských segmentů. Jak popisuje článek Petr Pavel takové schopnosti má. To se zdaleka nedá říci o některých kandidátech.

Důvod číslo 6

Přestože někteří to popírají, Evropa je ve válce. Válčí se o budoucnost Evropy i světa. O to, zda se vrátíme do dob, kdy barbaři ničili civilizované státy násilnou převahou, do dob, kdy rozhodovala síla nad právem. Jakkoliv za jiné situace bych si možná v čele státu přál ženu, filozofa či diplomata, v současné situaci potřebujeme v čele státníky typu Churchilla.

Důvod číslo 7

Na rozdíl od Miloše Zemana jsem přesvědčen , že prezident nesmí být stranický politik. Prezident má být nadstranický a dovede si to někdo představit u takových kandidátů, jako je Babiš či Bašta? Jediný skutečně nestranický prezident byl Václav Havel, jak fungovali jeho straničtí nástupci, je snad dostatečně známo.

Důvod číslo 8

I když to naše zákony nevyžadují, jsem přesvědčen, že kandidát na prezidenta by měl mít čisté lustrační osvědčení a nejvyšší možné prověrky. Je absurdní, aby se tato povinnost vztahovala na vysoké státní úředníky a ne na jejich nadřízené. Machinace s tajnými dokumenty na Hradě za vlády Miloše Zemana je dostatečně odstrašující. Skutečnost, že lid někoho zvolí do funkce, tyto prověrky nemůže nikdy nahradit.

Petr Pavel je zároveň zárukou respektu a spolupráce našich i spojeneckých tajných služeb s hlavou státu.

Důvod číslo 9

I když se mnozí snaží očernit minulost Petra Pavla různými dohady, co musel před rokem 1989 spáchat a o čem mlží, fakt je takový, že nic konkrétního nejsou schopni najít. Tak aspoň fabulují o komunistickém rozvědčíkovi nebo zarytém komunistovi sloužícímu straně do roztrhání těla. Já jsem si jist, že Petr Pavel o své minulosti říká čistou pravdu. Proč? Protože jsem něco podobného zažil na vlastní kůži. Stejně jako Pavel, i já jsem se narodil do rodiny vojáka, v mém případě stíhacího pilota. Že to nebyli ani kariéristé, ani zarytí komunisté snad dosvědčuje fakt, že otec byl ze strany vyloučen pro nesouhlas se vstupem vojsk Varšavské smlouvy. Zázrakem mohl dál létat , ale kariéru rozhodně dělat nemohl. Že tito muži své práci obětovali mnohé svědčí i skutečnost, že důchodu se z nich dožil jen každý pátý.

Stejně jako Pavel chtěl být parašutistou , já chtěl být pilotem a k tomu tenkrát vedla jen cesta přes armádu. Studoval jsem na stejném vojenském gymnáziu, i když jsem ho po třetím ročníku opustil a dal přednost studiu na civilním gymnáziu. Ze zdravotních důvodů se pro mne uzavřela možnost být vojenským pilotem, a to bylo rozhodující. Profesionálním pilotem jsem se tak stal až o třicet let později.

V našem ročníku vojenského gymnasia bylo asi 120 studentů se kterými jsem byl od rána do večera celé tři roky a mohl je dokonale poznat. Byli tam z různých důvodů, ale nepamatuji si jediného, který by tam byl kvůli komunistické ideologii nebo aby bránil komunistickou stranu.

Důvod číslo 10

Pro mne je osobnost Petra Pavla zárukou, že pravomoci prezidenta nebudou zneužívány, nebude podléhat různým mocenským a lobbistickým tlakům, nebude ignorovat ani ohýbat zákony včetně Ústavy ČR. Zárukou ukotvení ČR v EU i NATO.

Zároveň je nadějí na navrácení společenské prestiže a respektu k úřadu prezidenta.

Ing. Jindřich Tůma

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám