Hlavní obsah

Test kvality a chuti uherských salámů: Řada oblíbených produktů těžce selhala

Foto: Kent Wang / Creative Commons / Attribution-Share Alike 2.0

Salám

Pořad Na vaší straně si tentokrát posvítil na lahůdku, kterou Češi milují – uherský salám. Ten pravý má být voňavý, mírně pikantní, s ušlechtilou plísní na povrchu a chutí, která vás přenese do Maďarska.

Článek

Jenže jak se během provedeného testu ukázalo, většina výrobků prodávaných u nás má k originálu mnohem dál, než byste nejspíš čekali.

Pravý uherák? Jen ten ze Segedínu

Na pultu ho potkáte skoro v každém obchodě – štanglový, krájený, v papíře i plastu. Ale pravý maďarský uherský salám, to je opravdu něco jiného. Existuje totiž v podstatě jen jeden: ten od firmy Pick Szeged, která tuto pochoutku vyrábí už více než 150 let. Recept je tajemstvím Maďarů, a jak se zdá, stále dobře střeženým, protože se ho ještě nikomu nepovedlo dostatečně dobře napodobit.

Základem poctivého uheráku je libové vepřové maso z plemen mangalica, doplněné o maďarskou papriku, uzenou slaninu a špetku bílého pepře. Uznejte, že to už samo o sobě zaručuje skvělé výsledky. Výsledkem má být tmavší salám s výraznou vůní a jemnou, ale bohatou chutí.

Jenže když se do testování pustili degustátoři z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) a redakce časopisu dTest, zjistilo se, že ne všechno, co se tváří jako „uherský salám“, si tohle označení opravdu zaslouží.

Test chutí: kdo propadl a kdo překvapil

V testu VŠCHT se objevily známé značky. Nechyběly samozřejmě Kostelecké uzeniny, Billa, Tesco, Pikok, Pejskar a dokonce ani originální Pick Szeged. Vzorky byly anonymní, označené jen čísly, aby hodnocení bylo spravedlivé.

Nejhůř dopadl salám Pejskar – příliš světlý, nepříjemné chuti a hodně slaný. Na tom se shodla většina hodnotících. Jen o chlup lépe skončily Kostelecké uzeniny, které sice vypadaly hezky, ale chuťově prý také nebyly nic moc. Nejlépe si vedl originální Pick, který si udržel autentickou chuť i vůni pravého maďarského uheráku.

Laboratorní testy: plíseň z igelitu a maso na papíře

Časopis dTest se pustil ještě hlouběji a poslal salámy do laboratoře. Tam se zkoumalo nejen množství masa, ale i mikrobiologická kvalita a samozřejmě také to, zda složení výrobku odpovídá informacím uváděným na obalu. Bohužel skoro každá zkouška přinesla nějaké nepříjemné překvapení.

Tři značky dokonce nesplnily deklarovaný obsah masa – jednoduše řečeno, bylo ho v nich méně, než slibovaly etikety. A ani „plíseň“ na povrchu mnohdy nebyla pravá, někdy šlo jen o plastovou hmotu nanesenou na střívku. Takže pokud si chcete vychutnat skutečně ten nejlepší uherák, nezbude vám než sáhnout po originálu.

Díváte se při nákupu uheráku na původ a složení, nebo se rozhodujete podle ceny?

Zdroj: Autorský text, TN

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz