Hlavní obsah

Podzimní chutě Českého lesa: co roste, kvete a voní na talíři

Foto: Resort Český les

Z lesa na talíř – v Hvozdu se sezóna mění s přírodou. Ponořte se do chutí, které definují podzim v Českém lese: zvěřina, houby, bylinky, jablka a dýně. A k tomu tip od šéfkuchaře, co si uvařit doma.

Článek

Forest-to-table: když jídlo vypráví příběh krajiny

V moderní gastronomii se stále častěji objevuje pojem forest-to-table, tedy kuchyně inspirovaná lesem, sezónností a respektem k přírodě.

Nejde ale jen o trend, je to návrat ke kořenům, k tomu, jak vařili naši předkové: z toho, co vyrostlo za domem, na louce, v lese nebo na statku nedaleko.

V restauraci Hvozd je tento koncept ještě o level dál.

Les obklopuje resort ze všech stran a kuchyně ho nechává vstoupit přímo na talíř.

Zvěřina z obory Srdíčko, houby z okolních hvozdů, bylinky z louky za resortem, jablka ze starých alejí… Podzim je zde sezóna, kdy příroda sama rozhoduje o tom, co se bude vařit.

Ředitel hotelu Tomáš Kubálek o podzimní kuchyni říká:

„Náš tým v restauraci Hvozd je ten nejlepší a já věřím, že dokážeme dokonalou přírodu v okolí přenést i na talíř.“

Foto: Resort Český les

Tatarák z restaurace Hvozd

Co dělá podzim v Českém lese tak výjimečným?

Houby – lesní zlato

Podzim je v Českém lese sezónou hřibů, lišek, ryzců, klouzků i čirůvek.

Bukové a jedlové lesy vytvářejí ideální mikroklima pro bohatou mykorhizu.

Houby v Hvozdu nejsou jen přílohou, často tvoří hlavní chuťový základ omáček, pyré nebo vývarů. Můžete je zde ochutnat například v houbovém risottu či jako ragú s vepřovou panenkou.

Foto: Resort Český les

Houba v Českém lese

Zvěřina z restaurace Hvozd – maso s příběhem

Obora Srdíčko, která navazuje na resort, je domovem jelenů, daňků i muflonů.

Zvěřina z obory Srdíčko patří k tomu nejlepšímu, co lze v regionální gastronomii nabídnout. Zvířata tu žijí v přirozeném lesním prostředí a potravu si z velké části hledají sama.

To znamená:

  • zdravější maso,
  • silnější aroma,
  • etikou podpořený přístup k chovu.

A přesně takový produkt je pro koncept forest-to-table klíčový.

Na podzim je zvěřina na vrcholu sezóny a v restauraci Hvozd patří k nejoblíbenějším pokrmům, často ve spojení právě s houbami, jeřabinami nebo povidly.

Foto: Resort Český les

Vysoká v Českém lese

Jablka, hrušky, švestky – ovoce starých sadů

Kraj kolem Bělé nad Radbuzou je protkán pozůstatky starých sadů po zaniklých obcích.

Právě z nich pochází část ovoce, které se ve Hvozdu používá:

  • švestky k doplnění dezertů či do redukcí k masu.
  • jablka například pro zjemnění zelí k výbornému konfitovanému kachnímu stehnu

Podzimní ovoce má víc cukru a intenzivnější aroma díky chladným nocím a teplým dnům.

Příběhy místních dodavatelů

Kolowratovy sady u Přimdy – místo, kde se pracuje s pokorou

Jedná se o nejvýše položený ovocný sad u nás, díky čemuž má také svoji specifickou chuť.

V resortu můžete ochutnat jejich hrušky, třešně a příležitostně také brambory. Po celý rok navíc v restauraci Hvozd nabízí

jablka ze sadu i mošt – ke snídani nebo večer jako horký nápoj se skořicí.

Ředitel sadů říká:

„Pokračujeme v tradici sadařství, která je ve Velkých Dvorcích datována od roku 1872. Naším cílem v této uspěchané době je spojit zdejší lidi s naším nádherným podhorským sadem a dopřát jim to nejlepší co dokážeme vypěstovat.“

Med do restaurace zase dodává místní včelař Josef Treml.

Podzimní recept od týmu kuchyně restaurace Hvozd

Vepřová líčka na víně s kořenovou zeleninou a pastynakovým pyré

Jemná vepřová líčka se díky pomalému dušení rozplývají na jazyku. V tomto receptu spojujeme jejich bohatou chuť s aromatickou kořenovou zeleninou, červeným vínem a bylinkami z okolních luk a sadů. Ideální pokrm pro podzimní večery, který přináší vůni lesa a zahrady přímo na talíř.

Co budete potřebovat:

  • 1 kg vepřových líček
  • sůl, bílý pepř
  • olej a 1 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 celeru
  • 10 cm pórku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 snítky tymiánu (sušeného 1 lžička)
  • 1 snítka rozmarýnu (sušeného 1/2 lžičky)
  • 3 kuličky jalovce
  • 0,5 l suchého červeného vína (může být i víc podle chuti)
  • horký masový vývar na podlití
  • hladká mouka na obalení a případné zahuštění
  • pastynkové pyré, brambory nebo rýže k podávání

Postup:

  1. Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme a nakrájíme na kostky, pórek na půlkolečka. Troubu předehřejeme na 190 °C. Líčka očistíme a lehce obalíme v mouce.
  2. V kastrolu vhodném do trouby rozehřejeme olej a líčka rychle opečeme dohněda. Vyjmeme je stranou.
  3. Do výpeku přidáme máslo, vsypeme cibuli a krátce restujeme. Přidáme kořenovou zeleninu, chvíli restujeme, nakonec přidáme pórek a rajčatový protlak. Zalijeme horkým vývarem.
  4. Vložíme zpět líčka, přidáme bylinky a jalovec. Dolijeme vínem do dvou třetin výšky masa, osolíme, opepříme, přiklopíme a pečeme v troubě 175–180 °C do měkka asi hodinu. Občas podléváme vývarem a vínem.
  5. Měkké maso vyjmeme a šťávu zredukujeme: zasypeme moukou, krátce povaříme, podlijeme vývarem a vínem, necháme ještě 15 minut provařit v troubě bez poklice. Nakonec propasírujeme a dochutíme solí a případně troškou cukru.
  6. Podáváme s pastynkovým pyré, bramborami nebo rýží. Šťáva by měla být lesklá, aromatická a doplněná jemnou chutí bylinek.

Podávejte s bramborovým pyré nebo do

mácími noky. Jednoduché jídlo, které chutná jako podzimní vzduch v Českém lese.

Foto: Resort Český les

Vepřová líčka na víně

Podzim v Českém lese chutná opravdově

Když se les zbarví do měděných tónů, když houby voní už z dálky a když se večery prodlužují, přichází v Českém lese období nejbohatších chutí.

A v restauraci Hvozd tyto chutě ožívají v podobě moderních, ale autentických pokrmů, které respektují sezónnost i krajinu.

Podzim je čas, kdy se vaří pomalu. Kdy jídlo hřeje. Kdy se na talíři setkává minulost s přítomností.

A Český les – ten chutná stejně, jako vypadá. Čistě, opravdově a s respektem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít publikovat svůj obsah. To nejlepší se může zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám