Hlavní obsah
Finance

Růst cen stavebních prací i materiálu zpomaluje, na trh by se mohly vrátit cenově dostupné byty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: RNDr. Evžen Korec, CSc.

Ceny stavebních prací i materiálu, které se v minulých měsících utrhly z řetězu, pravděpodobně pomalu dosáhly svého maxima.

Článek

Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostly ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví v dubnu meziročně o 7,8 procenta, což je o 2,4 procentního bodu méně než v březnu. Ceny stavebních prací se ve čtvrtém měsíci meziročně zvýšily o rovných šest procent oproti březnovému růstu o 9,4 procenta.

Meziměsíční srovnání dokonce ukazuje na stagnaci cen. Stavební práce v dubnu v porovnání s březnem zdražily jen o 0,3 procenta, stavební materiál dokonce nepatrně zlevnil o 0,1 procenta. Po mnoha měsících dvouciferného růstu jde jednoznačně o dobrou zprávu. I březnové zdražení o deset procent znamenalo, že investor rodinného domu za deset milionů korun dal za jeho výstavbu letos o milion korun více, než kolik by zaplatil za stejnou stavbu ještě před rokem. O situaci před dvěma roky ani nemluvě.

Jako první se očekávaný pokles stavebních prací a materiálu projeví u velkých bytových projektů, u nichž umí investoři vyjednat lepší podmínky. Dá se tak očekávat, že by se na trh mohly v nejbližší době vrátit cenově dostupnější nové byty.

Dobrá zpráva je to i pro stát a další veřejné investory, kteří by mohli ušetřit nejen na velkých infrastrukturních zakázkách. Právě u finančně náročných dopravních staveb za stovky milionů až miliardy korun bylo zdražování ve stavebnictví vidět nejvíce. Pokud by se současný trend potvrdil i v následujících měsících, vyděláme na tom úplně všichni. Za stejné peníze bude moct vzniknout víc kilometrů dálnic, železnic či jiných infrastrukturních staveb.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz