Hlavní obsah
Psychologie

Nemůžete odložit telefon z ruky? Možná trpíte nomofobií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Robynson/DALL·E 3

Úzkost, panika, nervozita, zvýšený srdeční tep – to vše může být symptomem no-mobile-phone fóbie (nomofobie), čili fóbie z delšího pobytu bez telefonu nebo nemožnosti telefon používat.

Článek

Nomofobie je moderní typ fóbie, která byla poprvé popsána v roce 2008. Od jejího vzniku neustále stoupá množství uživatelů, které příznaky nomofobie popisují. Studie ukazují, že více než 50 % uživatelů pociťuje neklid, když u sebe nemá svá zařízení. Podle odborníků se nomofobie může řadit mezi sociální úzkostné poruchy. Uživatel trpící nomofobií má strach ze ztráty kontaktu se svými blízkými a následné izolaci od svých přátel nebo spolupracovníků.

Příznaků, které můžou značit nomofobii, je široká škála. Uživatel po odložení telefonu může zažívat stavy paniky, úzkostí a pocení v extrémnějších případech i těžké abstinenční stavy jako křeče, bolesti nebo nevolnost. Typickými symptomy jsou strach ze ztráty osobních informací, neustálé kontrolování stavu baterie telefonu, ztráta koncentrace a vyhýbání se situacím, kde není možné mobily používat.

Co je příčinou a jak s nomofobií bojovat?

Příčinou může být jak závislost na digitálních zařízeních ze snahy o to zůstat neustále v obraze, tak i již zmíněné úzkostné poruchy. Při úzkostech nebo pocitech osamění, používání telefonu slouží jako způsob vypořádávání se s daným mentálním stavem. Vědecké studie zdůrazňují, že momentální stav výskytu závislosti na telefonech a dopad této závislosti je tak rozšířený, že tento fenomén lze považovat za epidemii. Závislost na telefonu je nyní otázkou veřejného zdraví a vyžaduje účinné strategie pro jeho řešení.

Boj proti nomofobii vyžaduje mnohostranný přístup. Kognitivně-behaviorální terapie (KBT) je profesionálních metoda, která se zaměřuje na úzkostné poruchy a fobie. Pacientům tato terapie pomáhá identifikovat škodlivé myšlenkové vzorce a konfrontuje je s jejich strachy v bezpečném prostředí. Doporučené je také řízené odkládání telefonu u jídla nebo před spánkem, praktikování offline koníčků a snaha o co nejvíce sociálních interakcí mimo sociální sítě. Dále také používání aplikací monitorujících a omezujících používání telefonu. V závažných případech se doporučuje navštívit odborníka a případně užívat léky na úzkostné poruchy.

Nomofobie je aktuálním problémem, který trápí velké množství uživatelů chytrých telefonů všech věkových kategorií. Vzdělávání široké veřejnosti o důsledcích nadměrného používání telefonu je pro zvládnutí epidemie zásadní. Pokud jste již strachu ze života bez telefonu propadli, není pozdě začít problém řešit. Kombinace terapie, omezení času stráveného na mobilu a většího důrazu na život mimo sítě může být klíčem k prevenci a léčbě. Chytré telefony by měli v každém případě zůstat pomocníky během rušné doby a nestát se zátěží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám