Hlavní obsah
Aktuální dění

Novináři na straně teroristů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Robynson/Mindjourney

Ve veřejném prostoru se objevily informace, že někteří novináři mohli být o teroristickém útoku na Izrael v předstihu informováni.

Článek

Pojďme se nyní ponořit do etického sporu, který se vynořil ve světě válečné žurnalistiky.

Dne 7. října 2023 se v jižním Izraeli odehrál otřesný incident, do něhož byli zapojeni teroristé z Hamásu a který zachytili nejen samotní teroristé, ale také fotoreportéři z Gazy, pracující pro významné tiskové agentury, jako jsou Associated Press (AP) a Reuters. Jádro sporu spočívá v načasování a umístění těchto fotoreportérů na místě činu, což vyvolává vážné etické otázky ohledně jejich přítomnosti a možné koordinace s Hamásem.

Zvláště pečlivě bylo zkoumáno zpravodajství agentury AP, které bylo připsáno čtyřem fotoreportérům (Hassan Eslaiah, Yousef Masoud, Ali Mahmud a Hatem Ali). Eslaiah, který pracuje také na volné noze pro CNN, zachytil snímky z kibucu Kfar Azza, včetně hořícího izraelského tanku a infiltrátorů Hamásu. Jeho smazané tweety, na nichž je zachycen před tankem bez novinářské vesty, debatu ještě více rozdmýchaly. Po zveřejnění článku se objevily další znepokojivé důkazy, včetně videa Eslaiah vedle izraelského tanku a jeho fotografie s vůdcem Hamásu Yahyou Sinwarem.

Podobně byli na místě přítomni i fotoreportéři agentury Reuters Mohammed Fayq Abu Mostafa a Yasser Qudih, kteří zachytili stejně znepokojivé záběry, včetně brutálního zacházení s izraelským vojákem. Rozhodnutí agentury Reuters označit jeden z těchto snímků jako „snímek dne“ ještě zvýraznilo kontroverzi, kterou jeho přítomnost na místě vyvolává.

Důsledky tohoto incidentu jsou významné. Agentura AP od té doby s Eslaiahem přerušila styky a CNN s ním pozastavila spolupráci, ačkoli neshledala problémy s novinářskou etikou jeho reportáží. New York Times si však za svým rozhodnutím spolupracovat s Masoudem stojí a tvrdí, že pouze plnil své povinnosti fotoreportéra.

Izraelské ředitelství pro veřejnou diplomacii a Asociace jeruzalémských novinářů vyjádřily vážné znepokojení a označily takové novináře za „spolupachatele zločinů proti lidskosti“. Vyzvaly také k důkladnému vyšetřování. Tato situace podtrhuje tenkou hranici mezi dokumentováním zpráv a potenciálním spolčením s pachateli násilí. Etické důsledky jsou nedozírné a představují výzvu pro novinářské standardy a odpovědnost světových zpravodajských agentur.

Konfliktní zóny a válečné zpravodajství:

V minulosti již existují případy, kdy byli novináři upozorněni na vojenské operace nebo útoky povstalců. To staví novináře do obtížné situace, kdy musí vyvažovat potřebu informovat o událostech s rizikem, že se stanou spoluviníky nebo budou vypadat, že podporují jednu ze stran konfliktu. Během války v Iráku a dalších podobných konfliktů se objevily zprávy o tom, že novináři byli o vojenských operacích předem informováni.

Organizovaný zločin a násilí gangů:

Novináři, kteří se věnují organizovanému zločinu, zejména v regionech sužovaných násilím gangů, byli někdy o zločinech informováni předem. Jednalo se zřejmě o strategii zločineckých skupin, jak si zajistit mediální pokrytí svých akcí. V zemích s vysokou mírou násilí gangů, jako je Mexiko nebo Brazílie, se novináři musí v těchto složitých situacích opatrně orientovat.

Teroristické útoky:

Ojediněle se vyskytly případy, kdy byli novináři předem varováni před teroristickými útoky. Teroristické skupiny někdy používají tuto taktiku, aby maximalizovaly pozornost médií a šířily strach. Jedná se však o velmi citlivou oblast a etické důsledky přijímání takových informací a jednání na jejich základě jsou závažné.

Politické události a protesty:

V některých případech jsou také novináři upozorněni na plánované politické demonstrace nebo násilné akce. To je sice obecně méně eticky problematické než upozornění na násilné trestné činy, ale přesto je třeba pečlivě zvážit, jak o těchto událostech informovat, aniž by se staly součástí příběhu.

V každém z těchto scénářů čelí novináři dilematu, jak o události informovat a zároveň zachovat novinářskou integritu a etiku. Klíčové výzvy spočívají v tom, aby nevznikl dojem spoluúčasti, aby byla zajištěna bezpečnost a aby nedošlo k narušení operací orgánů činných v trestním řízení nebo vojenských operací. Tyto situace rovněž vyvolávají otázky týkající se odpovědnosti novinářů za informování orgánů o potenciálních trestných činech nebo útocích.

Dynamická povaha novinářské práce často vyžaduje rychlé rozhodování ve složitých situacích, přičemž je třeba vyvažovat právo veřejnosti na informace v souladu s etickými hledisky. To podtrhuje význam jasně formulovaných zásad a školení pro novináře, zejména pro ty, kteří pracují v prostředí, kde jsou těmto událostem vystaveni.

Zdroj :

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám