Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ranou péči v ČR využívá téměř šest tisíc dětí, mnohé z nich ale přichází do služby pozdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Roman Hrůza

Intenzivní neurorehabilitace zahrnují speciální cvičení v kleci.

Odborníci na ranou péči uspořádali mezinárodní konferenci EURLYAID s hlavním tématem dostupnosti rané péče pro děti s handicapem a mezioborové výměny zkušeností.

Článek

Akci uspořádala organizace Společnost pro ranou péči ve spolupráci s Evropskou asociací rané péče EURLYAID a zúčastnilo se ji přes 500 zdravotníků, pracovníků v sociálních službách, poskytovatelů péče či zástupců neziskových organizací.

Aktuálně ranou péči v Česku využívá 5 943 dětí. Rodiny dětí se speciálními potřebami ji hodnotí jako nesmírně přínosnou jak pro dítě, tak i pro rodiče, kterým pomáhá překonat krizi po zjištění závažné diagnózy dítěte. „Bohužel tato služba se stále nedostane ke všem dětem, které na ni mají nárok. Cílem je na nedostupnost této odborné pomoci upozornit a změnit nevhodný systém financování,“ říká Irena Jelínková ze Společnosti pro ranou péči.

Podle závěrů konference už tak náročnou situaci rodičů zhoršuje dlouhé čekání na ranou péči a nedostatek informací, které přicházejí pozdě. „Ačkoliv u nejmenších dětí jde při jejich vývoji doslova o každý den, rodiče v řadě regionů musí na službu rané péče čekat až 434 dnů. Pořadníky na službu rané péče aktuálně vede 61 procent poskytovatelů této služby,“ dodává Jelínková. Problémem také je, že se informace o existenci rané péče dostává k rodičům příliš pozdě. Podle statistik se od pediatra o rané péči dozvídá jen cca 11 procent rodičů.

Konferenci zahájila manželka prezidenta Eva Pavlová. Její setkání s českými i zahraničními odborníky i rodiči dětí s postižením potvrdilo, že podpora rodin, které se po narození dítěte s postižením či vážným onemocněním ocitají v nesmírně náročné životní situaci, patří k tématům, kterým se chce během svého působení v roli první dámy věnovat.

Služby v Praze posílí nové neurorehabilitační centrum

Jedním z poskytovatelů služeb dětem se speciálními potřebami je i neurorehabilitační klinika Sarema. Dle slov fyzioterapeutky Ireny Liscové se účastníci konference zajímali o ukázku terapeutických pomůcek - senzomotorický chodník, pomůcky pro rozvoj prostorové orientace, jemné motoriky, paměti. Zaujaly i speciální oblečky, které se využívají při terapiích. Klinika Sarema zároveň oznámila otevření nové pobočky v Praze. „Od září otevřeme novou pobočku na Zbraslavi, kde budeme poskytovat ambulantní neurorehabilitační služby pro děti,“ říká Jan Lorenc, generální ředitel center Sarema. Nová pobočka se bude nacházet v magistrátní budově Charlotta, kde působí Centrum služeb pro rodinu a dítě a dětský domov.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám