Hlavní obsah
Lidé a společnost

FOTOBLOG: Město Novohrodivka, které Rusové v příštích týdnech srovnají se zemí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Roman Máca

Dříve šestnáctitisícová Novohrodivka se nachází v Doněcké oblasti jihovýchodně od Pokrovsku. Nyní je na hranici města ruská armáda. Ta v příštích týdnech Novohrodivku srovná se zemí a zůstanou jen pusté rozvaliny.

Článek

Když jsem v létě 2018 pobýval v Pokrovsku v hotelu Družba, který před několika měsíci zasáhla ruská raketa a změnila ho na ruinu, zavítal jsem na den do nedaleké Novohrodivky. V ní se konal festival mládeže. Podobná akce jako oslavy Dne dětí u nás, kdy města pro mladé obyvatele připravují různé atrakce, soutěže a koncerty.

V samotné Novohrodivce není nic moc k vidění. Sovětské hornické městečko, na jehož krajích jsou tzv. terekony, tedy vytěžené haldy, které známe například z Ostravy. Zástavbu tvoří převážně čtyřpatrové bytovky, přezdívá se jim chruščovky. Zhruba před týdnem byla ostřelováním poškozena třetina domů. Nyní je situace taková, že najít nepoškozený dům bude spíše dílem náhody.

Ze 70 % rusky mluvící Novohrodivku jsem navštívil v době, kdy tam podle ruské propagandy probíhala ta údajná genocida rusky mluvících obyvatel, před kterou je Putin přišel „osvobodit“ tím, že místní převážně rusky mluvící obyvatele bombarduje, vyhnal je z jejich domovů a jejich domovy srovná se zemí. Tento článek budiž mementem obyvatel Novohrodivky, kterým „russkyj mir“ přinášející jen válku, smrt a zkázu bere jejich město, ve kterém po generace žili.

Na fotkách se sami můžete přesvědčit, jestli takto vypadá ta údajná ukrajinská „genocida obyvatel Donbasu“, o níž blouzní ruská válečná propaganda a naši ruské lži papouškující „vlastenci“. Faktem je, že genocidu obyvatel Donbasu provádí právě putinovské Rusko.

Foto: Roman Máca

Stadion v Novohrodivce

Foto: Roman Máca

Festivalové pódium

Foto: Roman Máca

Vystoupení místních dětí

Foto: Roman Máca

Živá socha

Foto: Roman Máca

Místní tanečnice

Foto: Roman Máca

A její parťačka

Foto: Roman Máca

Zpěvačka lidových písní v moderním hávu

Foto: Roman Máca

Večerní koncert a místní lidé, kterým nyní Putin vzal jejich životy…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz