Hlavní obsah
Nakupování

Nutella v Putinově Rusku? Pro běžného Rusa třikrát dražší než pro běžného Čecha

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: market.yandex.ru

Pomazánka Nutella se v posledních týdnech stala jednou z nejzmiňovanějších potravin v České republice. Někdy se až může zdát, že její cena dokáže určovat, kam má naše země v budoucnu směřovat. Kolik ale za Nutellu zaplatí běžní spotřebitelé v Rusku?

Článek

Od našich „vlastenců“ můžeme často slyšet, jak Putinovo Rusko ekonomicky vzkvétá, zatímco u nás je ta bída. Pomyslnou bídu má ukazovat i cena Nutelly, která je v sousedním a bohatším Německu nižší. Podívejme se tedy na realitu, se kterou se běžní Rusové setkávají v tom podle našich „vlastenců“ skvělém a vzkvétajícím Putinově Rusku.

V České republice se balení Nutelly (350 gramů) běžně prodává za 99,90 Kč (Albert, Tesco, Košík atd.).

Foto: albert.cz

Nutella v Albertu

Při porovnání máme štěstí, že v Rusku se prodává balení o stejné hmotnosti (350 gramů). Pokud se podíváme na ruský Yandex Market, nalezneme na něm cenu 469 rublů. Samozřejmě lze nalézt ceny nižší i vyšší, ale toto je běžná cena, za kterou se Nutella (350 gramů) v Rusku prodává.

Foto: market.yandex.ru

Nutella na Yandex Market

Podle aktuálního kurzu (28. listopadu 2023) České národní banky (24,811 Kč za 100 rublů) stejné balení Nutelly v Rusku vychází na 116,36 Kč. Nutella je tak v Rusku o něco dražší. V tomto případě o 16 %. K tomu je třeba uvést, že se jedná o v Rusku vyrobenou Nutellu, nikoliv o import, který by se následně promítl do vyšší ceny.

Když se bavíme o cenách v ČR a v Německu, je samozřejmě nutné vnímat i rozdílnost mezd v obou zemích. Na to stejné se zaměříme i v tomto porovnání. Český statistický úřad uvádí průměrnou hrubou mzdu 43 193 Kč. Ruský statistický úřad uvádí průměrnou mzdu 69 439 rublů. To je v přepočtu 17 229 Kč, tedy 2,5krát méně než v České republice.

Současně je třeba brát v potaz rozdílné zdanění. V Rusku je daň z příjmu o 2 % nižší, ale neexistuje tam sleva na daňového poplatníka. Rozdíly jsou i z hlediska pojistného. V Rusku je oproti ČR vyšší příjmová nerovnost. Giniho koeficent je podle posledních údajů (2020) Světové banky v ČR na hodnotě 26,2 a v Rusku 36 (hodnota 0 označuje absolutní rovnost příjmů). To znamená, že v Rusku panuje větší rozdíl mezi bohatými a chudými. Tím pádem méně lidí dosáhne na průměrnou mzdu. V Rusku, které není svobodnou a demokratickou zemí, je rovněž běžné, že oficiální statistiky se nezakládají na reálné skutečnosti, ale jsou upravovány tak, aby vládnoucí režim vykreslovaly v lepším světle. Údaj o průměrné mzdě bude bezpochyby jedním z těchto ukazatelů.

Pokud si vše shrneme, kvalifikovaným odhadem lze říci, že pro běžného Rusa je pomazánka Nutella třikrát dražší než pro běžného Čecha.

Ale to už vám různí Sputnici a naši „vlastenci“, kteří touží, aby ruské poměry panovaly i u nás, nepoví…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz