Hlavní obsah
Lidé a společnost

Marilyn Monroe dětství strávila v pěstounské péči a chtěla být slavná: Její smrt je dodnes záhadou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commonds/Veřejně dostupné foto

Marilyn Monroe

Psychické problémy zdědila po matce. Stala se idolem mužů a svou krásu uměla prodávat. I tak dodnes zůstává její smrt záhadou a zřejmě se nikdy nevyřeší. Letos by se dožila 98 let.

Článek

Marilyn Monroe byla krásná, filmaři žádaná sexy hvězda 60. let 20. století. Narodila se 1. června 1926 jako Norma Jeane Mortenson v Los Angeles. Její matka Gladis pracovala jako filmová střihačka, trpěla však schizofrenií a paranoiou. O dceru se nemohla starat, a tak byla malá Marilyn opakovaně přesouvána mezi sirotčincem a pěstouny, kde strávila většinu dětství. Marilyn se v 16 letech rozhodla, že se provdá. To jen z vypočítavosti, aby se dostala ze sirotčince a mohla vést svobodný život.

Během druhé světové války potkala fotografa Davida Conovera. Ten si všiml jejího talentu a rozhodl se ho zúročit. Marilyn byla krásná, a tak se její fotky dostaly na titulní stránky časopisů. Dokonce pózovala pro umělecké akty. Svou nahotou pobuřovala ženské spolky, ale muži jí zbožňovali. Marilyn Monroe obcházela castingy aby získala svou významnější roli. V roce 1950 vstoupila do Hollywoodu, kdy její první větší role byla ve filmu Asfaltová džungle. Ani druhé manželství s baseballovou legendou Joem DiMaggiem jí nevydrželo, protože jí vyčítal výstřední chování. Nechtěl ženu, která bude divoká a neposlušná, ale chtěl mít ženu v domácnosti.

Štěstí hledala v New Yorku a nechtěla hrát jen hloupé blondýny

Marilyn odešla do New Yorku, kde založila vlastní společnost MARILYN MONROE PRODUCTION v domnění, že získá nezávislost na Hollywoodu. Její nejslavnější filmy jsou Páni mají radši blondýnky a Někdo to rád horké. Za svůj život natočila 30 filmů, jeden však nedokončila. Třetí manžel, dramatik Arthur Miller, kvůli krásné Marilyn opustil rodinu. Podle jeho scénáře natočila film Mustangové.

Natáčení bylo plné nepříznivé atmosféry, sama Marilyn byla hospitalizovaná z důvodu celkového vyčerpání. Manželství s Arthurem Millerem se rozpadlo v roce 1961. Marilyn několikrát potratila, protože byla psychicky nevyrovnaná, užívala léky na uklidnění, bez léku na spaní neusnula, prodělala akutní zánět slepého střeva a dle všeho trpěla hypoglykemií.

Ráda bych hrála roli, která něco znamená, co by něco lidem dala, ale můj vzhled tomu odporuje, jsem příliš jednostranný typ … Lidé si zvykli na mou jednostrannost. Cítím, jak se stávají nepřátelští, když se pokouším změnit. Lidé znervózní, když se změníš. Ostatně si myslí, že se změnit nedokážu … Jsou lidé, kteří si přejí, abych propadla. Nemám chuť vidět pak jejich tváře.
Marylin Monroe

Milovala prezidentka Kennedyho a zemřela omámená

V roce 1962 Marilyn Monroe vystoupila na oslavě narozenin prezidenta Johna F. Kennedyho a zazpívala pro něj píseň Happy birthday Mr.President. Toto velmi emotivní vystoupení rozvířilo vlnu spekulací o jejím vztahu s prezidentem. Zda byl tento vztah domnělý nebo skutečný, se již nedozvíme. Stejně tak okolnosti její smrti dodnes vyvolávají teorie a spekulace. Někteří tvrdí, že byla zavražděna kvůli svým vztahům s vlivnými muži, zatímco jiní tvrdí, že její smrt byla tragickým neštěstím.

3. srpna 1962 Marilyn jednala o nové roli, byla nadšená a těšila se. Následně. 4. srpna svolala několik přátel na zahradní grilovačku, kterou občas pořádala. Marilyn má domluvenou pravidelnou terapii se svým psychiatrem Ralphem Greensonem. Po jeho odchodu zůstává ve svém bytě jen s hospodyní Eunice Murrayovou. Doktor doporučil, aby vzala Marilyn na procházku na pláž, protože se mu zdála omámená a nesvá. Všichni přátelé se spoléhali na slova Murrayové, že vypadá naprosto v pořádku, to ale rozhodně nebyla. Kolem půlnoci umírá a  přivolaný lékař 5. srpna 1962 ve 3:50 potvrdil její smrt.

https://walkoffame.com/marilyn-monroe/

https://www.tatler.com/article/the-real-story-of-marilyn-monroe

https://www.esquire.com/uk/culture/film/a41242949/blonde-arthur-miller-marilyn-monroe-relationship/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz