Hlavní obsah
Umění a zábava

Psychologické drama Dobré světlo: Dílo, ve kterém září Karel Heřmánek, nám ukazuje realitu života

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VitVit – Vlastní dílo/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0,

Karel Heřmánek

Film Dobré světlo je český snímek z roku 1986, který režíroval Karel Kachyňa. Pro hlavní postavu, architekta a amatérského fotografa, si vybral Karla Heřmánka, který ve snímku exceloval.

Článek

Film Dobré světlo je jedním z nejlepších snímků své doby, psychologické drama plné složitých otázek lidských vztahů, uměleckého vyjádření a morálních pochybností, i pokusu uniknout stereotypům každodenního života. Karel Heřmánek ve filmu ztvárnil Viktora Průchu, úspěšného architekta. Viktor je ve svém oboru velmi dobře zavedený a uznávaný. Jeho žena je zubařka, která si potrpí na vlivné známosti. Soňu ve filmu ztvárnila Jana Šulcová.

Zajištěná existence se bortí

Jejich manželství je na první pohled funkční, ale při bližším pohledu je zřejmé, že mezi nimi dochází k odcizení. Soňa je oddaná své práci a zdá se, že je s jejich společným životem spokojená, avšak její manžel se cítí být uvězněný v monotónním a emocionálně prázdném vztahu. Soňa pořádá okázalé večírky, zatímco Viktor si na takovou společnost nepotrpí. Cítí, že musí něco změnit a vrací se ke svému koníčku z mládí, amatérském fotografování. Únik najde nejen v umění, ale také ve vztazích mimo manželství.

Viktor jako architekt před časem podepsal souhlas s výstavbou školy poblíž frekventované silnice. Bohužel se stala vážná nehoda, kdy právě před školou bylo autem sraženo dítě. Na malém městě není těžké najít toho, kdo plány podepsal. Dědeček sražené dívky si na Viktora počkal a fyzicky ho napadl. Tento fakt byl pro Viktora těžkou zkouškou. Ze dne na den se rozhodl, že skončí s dosavadním životem a odejde od manželky. Nastěhuje se do svého ateliéru a naplno se pustí do fotografování a hledá vnitřní klid a smyslnou krásu.

Fotografie a poprask způsobený výstavou aktů

Jednoho dne potká romskou dívku Aranku, její přirozená krása a mladická nevinnost jej až příliš fascinuje a motivuje k fotografování. Na druhé straně se však ocitá v morálně složité situaci, kdy jeho zájem o Aranku překračuje hranice běžného vztahu mezi fotografem a modelkou.Viktor udržuje ještě vztah s Majkou, který je založen na vzájemné přitažlivosti a porozumění. Majka (Ivana Chýlková) je moderní a nezávislá žena, která rozumí jeho vnitřnímu neklidu. Ale i tento vztah mu komplikuje život a nutí ho přemýšlet, co vlastně hledá.

Viktor uspořádá v místním divadle výstavu svých fotografií, zejména ženských aktů. Výstava vyvolá nejen vlnu zájmu, ale také značný společenský skandál. Výstava aktů totiž odhaluje nejen jeho umělecké záměry, ale také citlivé otázky spojené s jeho osobním životem. Vyjde najevo i fakt, že Aranka je možná nezletilá. Teprve nyní se Viktor ocitá před skutečnou životní zkouškou, která prověří, jak pevný je jeho postoj…

Zdroje:

názor autora, doplněno o:

https://www.csfd.cz/film/4945-dobre-svetlo/prehled/

https://www.filmovyprehled.cz/cs/film/397516/dobre-svetlo

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz