Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hvězda hororu Alfred Hitchcock: V dětství ho nikdo neměl rád, ke konci života miloval mladé ženy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Do historie vstoupil jako mistr hrůzy a napětí. Alfred Hitchcock jednou prohlásil, že není nic lepšího, než děsit lidi za peníze. A on si svých fanoušků získal skutečně hodně. Nikdo však neví, že ho v dětství neměl nikdo rád.

Článek

Byl mistrem a zakladatelem skutečně drsného hororu a jeho snímky dodnes děsí každého otrlého sledujícího. Legendární režisér Alfred Hitchcock se dostal k filmu ve dvaceti letech jako celkem podřadný pracovník. V té době už měl za sebou pár zážitků z dětství, jež ho dostaly k prvním zkušenostem z filmového průmyslu.

Otec ho nechal uvěznit

Doma měl ale jako malý přísnou výchovu. Sir Alfred Hitchcock se narodil 13. srpna v Leytonstone. Velkým šokem pro něho bylo chování jeho otce. Když ho v pěti letech naštval natolik, že otec neměl k ráně daleko, stalo se mu něco nečekaného. Otec ho poslal s dopisem v ruce na policejní stanici. Chlapec se tak na několik minut ocitl ve vězení, aniž by tušil, co se ve skutečnosti děje. Tenhle motiv nespravedlivě potrestaného muže se pak opakoval v několika jeho filmech. Stejně tak zůstaly jeho celoživotní obavy z policie, kvůli kterým se ani nepokusil udělat si řidičský průkaz.

Foto: Wikimedia Commons/Volně dostupné dílo

Manželé Hitchcockovi ve svatební den 2. prosince 1926

Stejně jako otec byla přísná i jeho matka, která ho trestala pozičními tresty. Pokud něco provedl, musel celé hodiny stát v pozoru. Jak už bylo řečeno, u filmu později začal z těch nejspodnějších pozic. To mu bylo dvacet let a předtím pracoval jako bankovní úředník. Ve studiu si ho ale všimli a poznali, že má skrytý talent. Později se stal scenáristou a asistentem režie a konečně mohl ukázat, jaký talent v něm dřímá. V dětství byl pořád sám a nikdo ho neměl rád. Budoucí mistr hororových filmů byl k samotě předurčen už od dětství, a to kvůli své tělesné konstituci. Jako malý a plnoštíhlý chlapec se neúčastnil typických chlapeckých her, ale raději seděl stranou a pozoroval ostatní. Měl skutečně málo přátel.

Miloval ženy, v posteli však měl velké problémy

Jednoho dne mu svěřili natáčení vlastního filmu, nejprve se mu však v tomto směru vůbec nedařilo. Ale protože měl po svém boku vždy úspěšné a temperamentní ženy, dokázal zúročit i své nadání a ukázal se jako velký bojovník. Ve svých sedmadvaceti letech se oženil s Almou Reville, která tehdy pracovala jako asistentka režie. Právě ona mu prý dodávala různé nápady. Stal se z nich úspěšný tvůrčí tým. S manželkou Almou měl Alfred Hitchcock pouze jednou fyzický styk, který měl za cíl početí dítěte.

Foto: Philippe Halsman, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Alfred Hitchcock se svou ženou Karen v roce 1976.

Po tomto jediném intimním setkání se jejich vztah posunul do platonického rozměru. Alma byla nejen tvůrčí, ale ani nežárlila. A že by měla důvod, protože bylo veřejně známo, že se Hitchcock zamiloval do každé blondýnky, kterou potkal. Stačí se podívat, kolik z nich je hrdinkami jeho filmů. Psalo se sice, že je Hitchcock hýčkal i v soukromí, ale ti, kdo mistra hororu znají, s tímto nesouhlasili. Měl prý vůči krásným ženám vztahový blok kvůli svému nepříliš mužnému zjevu.

Zariskoval a dostal se na vrchol

Alfred Hitchcock byl známý svou cílevědomostí a také manipulativním chování. Vždy trval na tom, aby herci přesně dodržovali scénář a neimprovizovali. Občas si z nich dělal legraci pomocí kanadských žertíků, které si užíval. Ve svém soukromém životě se Hitchcock rád věnoval jídlu a pití. Svůj volný čas často trávil v luxusních rezortech a vánoční svátky obvykle strávil ve Švýcarsku. Ve skutečnosti ho lidé neměli rádi a herci u něho natáčeli jen pro dobrý výdělek. Jeho nejslavnějším snímkem je thriller Psycho, na kterém vydělal pořádný balík peněz. Tomu filmu věřil natolik, že studiu nabídl uhradit veškeré náklady s podmínkou, že následně dostane šedesát procent zisků z promítání. Režisér zemřel 29. dubna 1980.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz