Hlavní obsah
Lidé a společnost

Malý vzrůstem, velký srdcem. Jiří Hrzán holdoval alkoholu, osudným se mu stal pád z pátého patra

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/Veřejně dostupné foto

Herec Jiří Hrzán byl velký milovník žen, který se svou láskou nikdy netajil. Kromě toho měl na kontě několik nebezpečných kaskadérských kousků, které ho nakonec stály život. Herec byl sice malý vzrůstem, ale srdce měl skutečně na pravém místě.

Článek

Herec Jiří Hrzán se narodil 30. března 1939 v Praze. Pochází celkem ze čtyř dětí, ale do umělecké rodiny se skutečně nenarodil. Narodil se totiž do rodiny zahradníka, ale od mládí ho to táhlo spíše ke sportu. Miloval atletiku, hokej, volejbal a kopanou. Všechny tyto sporty si dokonce závodně zahrál. Ačkoliv nejvíce vynikal ve fotbalu, jeho trenér si všiml, že má skutečně velký herecký talent. Rád se totiž předváděl a vždy dokázal celému klubu zvednout náladu.

Jeho cesta k divadlu však byla složitá. Pokoušel se dostat na DAMU, ale neúspěšně. Jeho talentu si ale všiml divadelník Emil František Burian, který se rozhodl, že by mladého a nadaného herce mohl obsadit do nové role ve svém divadle. Na DAMU byl přijat o rok později a studium úspěšně dokončil v roce 1961. Měl skutečně velký talent, ale především píli. A snažit se musel skutečně dvojnásobně, protože měl v mládí velký handicap. Neuměl dobře vyslovit písmeno ř a navíc trpěl i koktavostí.

Dostal se na vrchol, ale jeho kariéra šla rychle dolů

Když se konečně dostal na divadelní prkna, užíval si své pracovní nabídky. Jenže stále cítil, že mu to nestačí a chtěl by něco víc. Proto se také rozhodl více ukazovat veřejnosti a doufal, že si ho někdo všimne. A skutečně všiml. V roce 1967 dostal svou první filmovou roli ve filmu Svatba jako řemen. Režisér Jiří Krejčík si všiml jeho mírného handicapu a rozhodl se, že by se mu přesně takový mladík hodil do jeho nové komedie. Ve filmu Pane, vy jste vdova! a Slaměný klobouk naopak mohl plnohodnotně uplatnit svůj sportovní talent.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Socha Jiřího Hrzána v Táboře

Jeho sláva však netrvala dlouho. Když mu bylo pouhých 41 let, divadlo se rozhodlo neprodloužit jeho smlouvu, a to kvůli jeho bouřlivému stylu života. Hrzán velmi často holdoval alkoholu a do práce chodil podnapilý. Dokonce jednoho dne pod vlivem alkoholu zmlátil i policistu a tento problém musel žehlit Karel Gott. Veřejnost se o tom dozvěděla a režie nechtěla obsazovat herce, který byl dle jejich slov nespolehlivý. Kvůli problémům s alkoholem ztratil i veškerou sebekontrolu a zodpovědnost.

Miloval krásné ženy, kvůli jedné z nich přišel o život

Jiří Hrzán od mládí miloval krásné ženy. Když mu bylo pouhých 23 let, oženil se s krásnou herečkou Věrou Šmídovou, se kterou měl dceru Báru. Jenže se nechtěl vázat a pochopil, že rodinný život není to pravé ořechové. Po pár měsících se proto rozvedli. O pár měsíců později poznal krásnou Olgu, která dokonce kvůli němu ukončila své dlouhotrvající manželství. Když se měli brát, Jiří Hrzán jel místo k oltáři za svou milenkou. Další jeho velkou láskou byla maskérka z divadla. Herec se do ní zamiloval, ale ona byla zadaná.

Několikrát ho odmítla, ale on se nevzdával. Když se jednoho večera vracel z Činoherního klubu, kde se svými přáteli popíjel alkohol, rozhodl se, že půjde za svou velkou láskou. Když se však na svou lásku nemohl dozvonit, rozhodl se, že za ní vyšplhá do pátého patra po hromosvodu. Jenže pod vlivem alkoholu neměl tolik síly, aby se udržel a z pátého patra nakonec spadl. Několik hodin ležel na ulici, protože pomoc nepřišla. Když ho převezli do nemocnice, jen o pár hodin později zemřel.

Zdroje: reflex.czsvetzeny.czcsfd.cz, deník.cz, Komik se smutnýma očima, Hana Rychetníková, Formát, 2004, ČRDvojka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz