Hlavní obsah

Klidný Silvestr pro vašeho psího kamaráda: Jak ho připravit na ohňostroje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Silvestr může být pro naše čtyřnohé parťáky stresujícím obdobím kvůli hlasitým a neobvyklým zvukům. Aby váš pes zažil klidný a bezpečný Silvestr, je důležité ho na něj připravit s dostatečným předstihem.

Článek

Následující tipy vám pomohou minimalizovat stres u vašeho psa a zajistit, aby prožil přechod do nového roku co nejpříjemněji.

1. Zvykání na zvuky

Začněte trénovat na zvuky ohňostroje nejlépe několik týdnů před Silvestrem. Můžete použít zvuky ohňostroje dostupné online,aby si pes mohl postupně zvykat. Postupně zvyšujte hlasitost a vždy sledujte reakci vašeho psa aby to pro něho nebylo ze začátku příliš intenzivní.

2. Vytvoření bezpečného úkrytu

Vytvořte pro svého psa bezpečné a pohodlné místo, kde se může ukrýt, pokud se cítí ohrožený. Může to být jeho oblíbená deka nebo polštář v klidném a tichém koutě domu. Přidáním hračky nebo oblíbeného plyšáka mu poskytnete pocit bezpečí.

3. Fyzická aktivita

Před večerem plným ohňostrojů a hlučných oslav se snažte vyčerpat svého psa fyzickou aktivitou. Dlouhá procházka nebo hra mu pomůže snížit napětí a bude méně citlivý na stresující situace.

4. Omezte přístup k oknům a dveřím

Zavřete okna a dveře tak, aby pes neviděl co se venku děje. Můžete zapnout televizi nebo hudbu na vyšší hlasitost, což zmírní dojem hlasitých zvuků.

5. Použití antistresových pomůcek

Vyzkoušejte různé antistresové pomůcky, jako jsou speciální obojky, spreje nebo difuzéry obsahující feromony. Ty mohou pomoci uklidnit psa v době, kdy jsou ohňostroje nejčastěji slyšet.

6. Zůstaňte s ním doma

Pokud je to možné, zůstaňte se psem během Silvestrovského večera doma. Vaše přítomnost mu poskytne pocit bezpečí a jistoty.

7. Koncentrace na pozitivní zážitky

Vytvořte pozitivní asociace s ohňostroji. Při jejich zvuku dejte psovi jeho oblíbené pamlsky nebo ho zahrňte hrou. Tímto může pes začít vnímat ohňostroje jako něco příjemného.

Pamatujte si, že každý pes je jiný a co funguje pro jednoho, nemusí být ideální pro druhého. Sledujte jeho chování a přizpůsobte přístup podle jeho potřeb. S pečlivou přípravou a láskyplnou péčí můžete zajistit, aby váš pes prožil Silvestra co nejklidněji a vy také.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz