Hlavní obsah
Rodina a děti

Vánoce ve střídavé péči: Jak zvládnout svátky s dětmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Pro mnohé rodiče, kteří mají děti ve střídavé péči mohou Vánoce představovat výzvu, zejména pokud se ocitnou osamělí, zatímco otec či matka si přeje mít děti u sebe.

Článek

Jak však zvládnout tuto situaci a zajistit, aby Vánoce byly pro všechny radostné?

  1. Komunikace: Otevřená komunikace s bývalým partnerem je důležitá. Diskutujte o plánech na Vánoce včas, s ohledem na děti. Mějte na paměti, že hlavním cílem je zajistit, aby pro děti byly svátky příjemné, a to i v případě, že nebudou trávit čas s oběma rodiči najednou.
  2. Vytvořte si vlastní tradice: Pokud se rozhodnete být sami během Vánoc, vytvořte si své vlastní tradice. Může to být večer plný her, pečení vánočního cukroví nebo společný čas věnovaný tvoření vánočních ozdob.
  3. Online setkání: V dnešní době jsou možnosti online setkávání všem dostupné. I když nemůžete být fyzicky s dětmi, můžete naplánovat online setkání přes videohovor, během kterého můžete společně otevírat dárky, sdílet zážitky a možná i zazpívat vánoční písničky.
  4. Podpora od blízkých: Pokud máte blízké přátele nebo rodinu, kteří vám mohou být oporou, využijte ji. Může to být příležitost strávit čas s ostatními a snížit pocity osamělosti během svátků.
  5. Přijetí emocí: Pamatujte, že je v pořádku cítit smutek nebo osamělost během Vánoc, zejména pokud jste odděleni od svých dětí. Přijetí těchto emocí a hledání způsobů, jak s nimi pracovat přispěje k psychické pohodě.

I když je situace obtížná, klíčem k přežití Vánoc ve střídavé péči je komunikace a otevřenost vůči novým způsobům oslav. Hlavním cílem by mělo být vytvořit pro děti co nejradostnější svátky, i když jsou organizovány odlišně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz