Hlavní obsah

Dezinformace o maďarské politice v českých médiích

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ŠAVLOZUBÁ LIGA (SMB©2024)

Országház - sídlo maďarského parlamentu v Budapešti.

Jaké dezinformace a chyby obsahují články o maďarské politice, které zveřejňuje zpravodajský server Novinky.cz ?!

Článek

Vážení čtenáři, dovoluji si vám předložit k přečtení reakci na dva články zveřejněné zpravodajským serverem Novinky.cz, které se zabývají maďarskou vnitrostátní politikou a obsahují řadu dezinformací, chyb, lží, polopravd a nepravd. Jde o článek s titulkem V Maďarsku zaregistrovali novou politickou stranu, Orbánovi půjde po krku ze dne 12. dubna 2024 a článek vydaný pod titulkem Orbánovi zatápí v eurovolbách nová hvězda maďarské politiky Péter Magyar dne 25. května 2024.

Ve zmíněných článcích se kupříkladu dočtete, že:

  1. „V Maďarsku zaregistrovali novou politickou stranu, Orbánovi půjde po krku“ - přečtením takového titulku čtenáře napadne, že v Maďarsku vznikl nějaký nový politický subjekt. Autor však již čtenáře neinformuje, že ona „registrace“ byla pouhým přihlášením strany k Národní volební kanceláři (NVI) do volebního klání v letošních eurovolbách, jež muselo podstoupit všech 11 kandidujících hnutí, koalic a stran, které sestavily kandidátní listiny. Nikoliv registrací nového politického subjektu jako takového, neboť strana TISZA již funguje několik let, ba se i zúčastnila posledních parlamentních voleb, ačkoliv kvůli neschopnosti jejích funkcionářů v nich nezískala ani jeden hlas.
  2. „Péter Magyar (43) nechal zaregistrovat svou novou politickou stranu, které dal název TISZA (Tisztelet és Szabadság Párt, tedy Strana respektu a svobody)“ - Péter Magyar však této „své“ straně nemohl „dát jméno“, neboť tento politický subjekt s tímto názvem vznikl již v prosinci roku 2020 a byl úředně zaregistrován v dubnu 2021. To jest v době, kdy byl Péter Magyar ještě tichým fideszáčkem zasedajícím v dozorčích radách různých (státních) podniků a užíval si vysokých postů s nadprůměrnými příjmy, na které dosáhl díky svému tehdejšímu manželství s ministryní spravedlnost Judit Vargovou z Fideszu. Další nepřesností je strojový překlad názvu „Strana respektu a svobody“. V maďarském originálu se v názvu subjektu přivlastňovací vazba (v češtině zastoupená genitivem) „strana koho čeho“ nevyskytuje. Tedy jediný správný překlad do češtiny je pouze v nominativu „Respekt a svoboda“, podobně jako třeba u polské konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS).
  3. „TISZA je podle svého zakladatele stranou středu. Magyarovi se podařilo zformovat politickou stranu za dva měsíce…“ - kdo je ale tím „zakladatelem“? Z textu článku vyplývá, že Péter Magyar, kterému „se podařilo zformovat politickou stranu za dva měsíce“. To je však nepravda. Jak už bylo napsáno výše, strana TISZA vznikla před několika lety a nikoliv letos na jaře, přičemž Péter Magyar je od 10. dubna jen jedním ze dvou místopředsedů, nikolivěk předsedou strany a už vůbec ne jejím zakladatelem. Skuteční zakladatelé strany jsou tři: egerský podnikatel Attila Szabó, který je zároveň předsedou strany, dále místopředsedkyně Erzsébet Somodi a bývalý místopředseda Boldizsár Deák, který je v okolí Egeru znám především jako komunistický udavač a kontroverzní podnikatel (tzv. obchodník s chudobou).
  4. „Minulou sobotu zorganizovala tato nová hvězda maďarské politiky“ - jako „novou“ hvězdu v maďarském politickém životě lze označit Pétera Magyara pouze z pohledu neználka zvenčí. V samotném Maďarsku je Péter Magyar dobře známou zákulisní politickou figurkou a to minimálně od roku 2006. Tento zpravodajský fail však vzhledem k maďarské politice není ničím novým. Podobně za „nového a neznámého“ označovala česká média ekonoma Gordona Bajnaie, který v roce 2009 nastoupil do funkce předsedy úřednické vlády, jež měla napravit drastické ekonomické chyby socialistického premiéra Ference Gyurcsánye a odložit předčasné volby, aby se Maďarská socialistická strana stihla vnitřně zrekonstruovat. Podle zahraničních médií „nový“ politik byl však mezi Maďary dávno znám pod přezdívkou „rudý baron“, ačkoliv nebyl předtím v žádné vysoké politické funkci.
  5. „Fidesz si podle průzkumu agentury Median udržuje stále značný náskok a získal by 32 procent hlasů. Jenže strana Tisza, kterou zaregistrovali teprve před měsícem, by měla podle průzkumu získat 17 procent hlasů.“ – z výsledků zmíněného průzkumu agentury Medián jasně vyplývá, že zmíněná čísla 32% a 17% nejsou odhadem volebního zisku v nadcházejících eurovolbách, ale „(dlouhodobou) podporou daného politického subjektu v rámci celé dospělé populace včetně nevoličů“. Pokud jde o prognózu odevzdaných hlasů v eurovolbách, pak dle výsledků toho průzkumu by strana Fidesz získala 45% hlasů, zatímco stranu TISZA by volilo 25% voličů.
  6. „Jenže nyní Orbánovým soupeřem není dlouhodobě rozdělená opozice, ale především Magyarova zbrusu nová formace Strana respektu a svobody (Tisza).“ - chybný překlad názvu již byl okomentován výše, pokud však jde o označení „zbrusu nová“, je na pováženou, zdali subjekt, který existuje již minimálně 3 roky, lze označovat za „zbrusu nový“.
  7. „Zanechala za sebou Demokratickou koalici (DK) expremiéra Ference Gyurcsánye (62), hnutí Momentum i nacionalistickou stranu Naše vlast.“ - politický subjekt (Hnutí) Naše vlast (maďarsky Mi Hazánk Mozgalom) má slovo „hnutí“ přímo ve svém názvu, podobně jako třeba Hnutí Momentum (maďarsky Momentum Mozgalom). Tedy nazývat hnutí stranou a stranu hnutím je chyba a nepřesnost, která může čtenáře mystifikovat.
  8. „Předseda strany Tisza však bere měření sil v eurovolbách především jako dobrý start do politického klání na domácí scéně. „Pokud bude náš výsledek opravdu dobrý, v zemi může nastat změna mnohem rychleji, než mnozí doufali,“ uvedl Magyar.“ - předsedou strany TISZA je od prosince roku 2020 podnikatel Attila Szabó, v jehož nemovitosti ve městě Eger na adrese - Dobó István utca 16. - strana TISZA i oficiálně sídlí. Péter Magyar, kterého autor článků mylně za předsedu strany vydává, je ode dne 10. dubna 2024 pouze jedním ze dvou místopředsedů strany TISZA a zároveň volebním lídrem pro eurovolby a komunální volby do zastupitelstva hlavního města Budapešti. Nikoliv však předsedou.

Autorem obou zmíněných článků je Ivan Vilček z Bratislavy, zahraniční zpravodaj serveru Novinky.cz a levicového deníku Právo (jež se dnes stydí za svůj dřívější dvouslovný název "Rudé právo"), který o sobě uvádí, že žil pět let v Maďarsku a má rád rockovou kapelu Omega. Zdali je to dostatečná kvalifikace pro práci novináře specializovaného na Maďarsko a jeho politku, když každý jeho článek obsahuje několik chyb a nepřesností, to již nechám na čtenářích…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám